Google+ Pomysłowe Pieczenie: Przygoda z telewizją i dyniowa zupa:-)

sobota, 17 listopada 2012

Przygoda z telewizją i dyniowa zupa:-)

 W dzisiejszym poście chciałabym zaprezentować pyszną zupę z dyni z dodatkiem imbiru. Ale zanim to zrobię chciałabym opisać mała przygodę z telewizją:-)

W moim rodzinnym mieście Bogatyni istnieje lokalna telewizja, której to twórcy  zaproponowali mi współpracę. Powstał program kulinarny, któremu użyczyłam nazwy swojego bloga Pomysłowe pieczenie. Występuję w nim jako osoba prowadząca i prezentuję przepisy ze swojego bloga, ale również przepisy które mnie zainspirowały i pochodzą z książek kulinarnych czy moich ulubionych blogów. Nie dostaję żadnego wynagrodzenia za ten program i robię to bezinteresownie:-). Dodam, że jest to mój pierwszy raz przed kamerą więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Odcinki nie mają reżysera i wszystko powstaje spontanicznie. Za niedoskonałości serdecznie przepraszam i zapraszam do oglądania. O wszystkich nowych odcinkach będę informowała tu na blogu, a poniżej znajdują się linki do już powstałych. Mam nadzieję,że pomysł na takie Pomysłowe pieczenie zachęci większe grono odbiorców do  kulinarnej przygody:-)
Przepis na ciasto dyniowe pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com
  Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje wypieki, przepis na ciasto z truskawkami pochodzi z książki Agaty Królak " Ciasta, ciastka i takie tam"
 Pomysł na ravioli z mojego ulubionego bloga Kwestia smaku
 Danie makaronowe z miętowym pesto i sałatka krabowa
 Przepis na biszkopt do tiramisu pochodzi ze wspaniałego bloga Moje wypieki
Tarta malinowa z czekoladą
 Link bezpośredni na Pomysłowe pieczenie w telewizji Bogatynia

Wracając do zupy dyniowej:-), która jest idealna na tą porę roku, bo rozgrzewa i jest mega szybka do przygotowania. Wariantów na zupę dyniową jest wiele, ale wydaje mi się, że ta wersja posmakuje każdemu. Świeżą dynię jeszcze można kupić więc zapraszam do gotowania:-), oto przepis!

Składniki:
  • 200 g świeżej dyni
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego  świeżego imbiru 
  • 300 ml wrzącej wody ( lub domowego wywaru warzywnego )
  • 50 ml śmietanki kremówki ( 30 %)
  • orzechy włoskie i oliwa z orzecha włoskiego do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku
Dynię, marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórek a następnie kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Imbir ścieramy na tarce. W średnim garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż całość się zeszkli. Dodajemy pokrojone warzywa, imbir i kostkę rosołową. Dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy ok 5 minut. Całość zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie.
Garnek zdejmujemy z ognia, do zupy dodajemy śmietankę i całość miksujemy blenderem aż zupa będzie miała konsystencję kremu, doprawiamy solą i pieprzem w miarę potrzeby. Przelewamy gorącą porcję zupy do miseczki i dekorujemy orzechami włoskimi i polewamy kilkoma kroplami oliwy z orzecha włoskiego.
Smacznego:-)


6 komentarzy:

  1. piękne zdjęcie :]
    zupka pierwszorzędna, uwielbiam dyniowe :]

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kilka dni temu po raz pierwszy zupę dyniową :) jak dla mnie pycha za to mężowi nie podeszła ;)
    -
    Gratuluję Programu!! POWODZENIA!

    OdpowiedzUsuń