Google+ Pomysłowe Pieczenie: Łazanki w nowej odsłonie:-)

wtorek, 28 października 2014

Łazanki w nowej odsłonie:-)






Kto nie lubi łazanek? Dla mnie to danie z dzieciństwa, które uwielbiam. Do dziś najbardziej smakują mi łazanki przygotowane przez moją mamę, robi je najlepiej. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam łazanki w nowoczesnym wydaniu. Kiszona kapusta podsmażana z kurkami i podgotowana w białym winie, część makaronu łazanki podsmażona na maśle a wszystko podane w dużych grzybach portobello. Danie wyszło przepyszne i zdecydowanie wersja dla dorosłych. Koniecznie spróbujcie:-)






Składniki:

150 g makaronu Łazanka firmy Czaniecki

300 g kiszonej kapusty

1/2 łyżki masła

1/2 łyżki oleju rzepakowego

150 g kurek

1 mała cebula

1/2 łyżeczki kminku

1/2 szklanki wywaru warzywnego

1/4 szklanki białego wina

1/2 gruszki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki cukru

sól i pieprz

4 duże grzyby portobello

6 całych kurek

1 łyżka masła




Kiszoną kapustę płuczemy na sicie a następnie odciskamy i kroimy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy cebulę aż lekko się zeszkli i dodajemy drobno pokrojone kurki i kminek. Całość podsmażamy kilka minut, aż grzyby nabiorą złotego koloru. Do grzybów i cebuli dodajemy kiszoną kapustę i lekko podsmażamy, dodajemy wino, mieszamy i dodajemy wywar warzywny, cukier, sól i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż płyn całkowicie wyparuje a kapusta będzie miękka ok 10 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy do kapusty startą gruszkę i natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy makaron łazanki w lekko osolonej, wrzącej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Część ugotowanego makarony podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła, do momentu aż makaron uzyska złoty kolor. Usmażony makaron przenosimy na papierowy ręcznik.

Grzyby portobello lekko solimy a następnie razem z całymi kurkami smażymy na maśle do momentu aż będą miękkie i lekko przypieczone.

Gotową kapustę mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do grzybów portobello. Na wierzch każdego grzyba dodajemy kurki i i smażony makaron łazanka, całość posypujemy natką pietruszki i mielonym świeżym pieprzem.


Smacznego!





                                        







11 komentarzy:

  1. Danie wygląda przepysznie :) Też najbardziej lubię łazanki mojej mamy, ale Twoje zjadłabym z takim samym apetytem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Może raz w swoim życiu "popełniłam" łazanki te tradycyjne ze słodką kapustą. Twoje danie bardzo modernistyczne, pięknie przedstawione i z pewnością smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam łazanki... Dobrze, że o nich przypomniałaś :) Twoja wersja brzmi i wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się smakowicie! Chętnie wypróbuje ! :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. straszliwie podoba mi się to wydanie! wpraszam się! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako dziecko bardzo nie lubiłam łazanek (sama nie wiem czemu), ale teraz bardzo chętnie zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję Ci serdecznie!!! Cudny przepis ♥

    OdpowiedzUsuń