Google+ Pomysłowe Pieczenie: Wielkanocna baba

piątek, 27 marca 2015

Wielkanocna baba

detoksowa




Tak się składa, że mój detoks cukrowy zahaczy o Wielkanoc. W związku z tym postanowiłam, że w tym roku nie będzie słodkości na świątecznym stole bo to oznaczałoby, że złamałabym zasady detoksu czego nie chcę robić. Wczoraj upiekłam babę na próbę, ale już teraz wiem, że upiekę ją ponownie na Wielkanoc. Rodzina stwierdziła, że więcej nam nic nie potrzeba. Baba prezentuję się pięknie, choć jest bez cukru to dla nas wystarczająco słodka. Po kilku tygodniach bez smaku słodkiego okazuje się, że organizm tak się odzwyczaja, że nawet mus zrobiony z grejpfruta i jabłka jest słodki. Sama babka jest wilgotna ale bardzo delikatna a z dodatkiem owocowego musu naprawdę smakuje świetnie. Wypiek dla tych, którzy walczą z cukrem i glutenem. 
Może większość z Was pomyśli sobie, że przesadzam i chociaż na święta powinnam wrócić do słodyczy, do chleba, ale ja się pytam po co? Jest mi dobrze tak jak jest, czuję się fantastycznie i nie ma nic ważniejszego od tego. Święta ważne ale dla mnie najważniejsze jest moje i mojej rodziny zdrowie a od tego nie ma wyjątków!!!



Składniki na babkę:


150 g śmietany kokosowej ( bardzo gęstej )

1 szklanka kokosowego jogurtu ( lub jogurtu greckiego pełnotłustego )

6 jajek

skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

120 g mąki kokosowej

70 g mąki kasztanowej

50 g maranty trzcinowej

1 łyżeczka babki płesznik

1/4 łyżeczki szafranu 

1 i 1/2 łyżeczki sody

2/3 szklanki mleka ( u mnie kokosowe )

W misie miksera mieszamy ze sobą śmietanę i jogurt. Dodajemy jajka, skórkę cytrynową i ekstrakt z wanilii. 
W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Cały czas miksując dodajemy suche składniki do mokrych, mieszamy do momentu aż wszytko dokładnie się połączy. Masę pozostawiamy na 5 minut, w tym czasie mąką kokosowa pochłonie dużo wilgoci z masy, dlatego musimy dolać mleko. Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko do momentu aż masa będzie miała lejącą konsystencję, tak jak ciasto na tradycyjną babkę. Ja wlałam 2/3 szklanki mleka ale ilość będzie zależała od rodzaju mąki kokosowej. 
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na babkę o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka w 175 st C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy babę w formie do całkowitego ostygnięcia. Dekorujemy musem owocowym i wiórkami kokosowymi.


Składniki na mus owocowy:

1 szkl soku wyciśniętego z grejpfruta

1 szkl soku jabłkowego ( nie dosładzanego , jeśli macie sokowirówkę zróbcie domowy )

1/2 jabłka, pokrojonego na mniejsze kawałki

szczypta soli ( dosłownie 2 ziarenka, sól podkreśli słodycz owoców )

Wszystkie składniki oprócz soli umieszczamy w garnku i na średniej mocy palnika doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy do momentu aż większość płynu odparuje ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu. Mus przecieramy przez sito, dodajemy kilka kryształków soli i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny mus będzie dość gęsty, polewamy nim babę. 

Dodatkowo babę posypujemy wiórkami kokosowymi i jeśli mamy, to dekorujemy suszonymi jabłkami i kawałkami grejpfruta.


Smacznego:-)




19 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda ta babka :)
    To Twoje Święta, Ty decydujesz, co się znajdzie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i super! Masz babę, która Wam smakuje to po co inna, po co cukier! gratuluje wypieku! Przy okazji zawsze zapraszam do mojej BezCukierni :-) bezcukiernia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękjuę i już zawitałam do Twoje bezcukierni:-)

      Usuń
  3. rewelacyjnie wygląda:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna babeczka! :)
    Musi smakować super! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkim bardzo smakowała więc myślę, że można tak o niej powiedzieć, jest super:-)

      Usuń
  5. Babka wygląda bardzo pięknie. Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna babeczka :) Olimpio jestem za, święta nie przeszkadzają diecie, zwłaszcza że Ciebie dieta mobilizuje do tworzenia wspaniałych dań :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymam kciuki za detoks, choć jesteś pewna o szkodliwości na Ciebie glutenu? Zrobiłaś te badania? A babka wygląda znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko badań jeszcze nie robiłam, dopiero w czerwcu będę miała możliwość. Ale kilka dni temu zrobiłam próbę i zjadłam kromkę chleba, który upiekłam dla rodziny. Taką małą bez masła i dodatków i to co się zaczęło dziać po godzinie od spożycia utwierdza mnie w przekonaniu że mogę nie tolerować glutenu. Miała bardzo duże wzdęcia i było mi niedobrze. Więc nadal pozostaję na diecie, przynajmniej do tych czerwcowych badań. A detoks cukrowy jest o wiele łatwiejszy niż zbożowy:-)

      Usuń
  8. Babka jest fantastyczna! Będzie dobrze smakować na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olimpio babka się prezentuje przewspaniale i na pewno tak smakuje pomimo braku cukru :)

    OdpowiedzUsuń