Chlebek ten pomimo tego, ze nie jest na zakwasie jest rewelacyjny. Odkad odkrylam make orkiszowa to ten chlebus pieke bardzo czesto. W starozytnosci ziarno orkiszu bylo spozywane przez gladiatorow i zawodnikow igrzysk. Zawiera wiecej bialka niz ziarno zwyklej pszenicy oraz lepiej przyswajalny gluten. Chleb ten jest bardzo zdrowy, ma wyjatkowe walory smakowe i dlugo zachowuje swiezosc. Ja podpiekam go sobie w tosterze i smaruje miodem lub serkiem filadelfia. Przepis pochodzi stad http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-orkiszowy.html
Polecam.
Skladniki na 1 sredni bochenek:
- 532 g maki orkiszowej
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka suchych drozdzy (5 g)
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 lyzeczka miodu
- 400 ml cieplej wody
- nasiona sezamu do posypania
Do miski wsypac make, sol i drozdze, dobrze wymieszac. W mace zrobic wglebienie i wlac mod, oliwe i wode. Ciasto dobrze wyrobic (ok 5 min), az zacznie odchodzic od brzegow miski. Bedzie dosc klejace, ale takie ma byc, nie dosypywac maki. Ciasto przelozyc do przygotowanej wczesniej foremki, wysmarowanej maslem i posypanej otrebami. Ja pieke w keksowce o wymiarach 27 x 6 cm. Ciasto powinno wypelnic foremke do polowy. Foremke przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Powinno wyrosnac po brzegi foremki, bedzie to trwalo ok 1 godziny.
Przed pieczeniem wierzch posmarowac mlekiem i posypac sezamem.
Piec w temperaturze 200 st.C ok 40 min, az bedzie brazowy i bedzie brzmial glucho po uderzeniu od spodu. Studzic na kratce.
Smacznego:-)
Upieklam wczoraj wyszedł bardzo dobry chrupiaca skórka mięciutki w środku to najlepszy przepis jaki uzyskałam dzieki
OdpowiedzUsuń