Najpyszniejsze danie makaronowe jakie jadłam. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na gotowanie, zabieganym, zapracowanym. Przyrządza się je praktycznie tyle czasu ile gotuje się makaron:-). Można je podać na ciepło jako obiad lub na zimno jako sałatkę makaronową. Danie jest fuzją smaków, połączenie mięty, czosnku, bakłażana i orzechów włoskich sprawia, ze milknie się przy tym posiłku a przynajmniej mój mąż zamilkł:-). Jest to moje ulubione danie z czasów studenckich, wegetariańskich:-), a przepis specjalnie dla Esterki:-), mam nadzieję że lubisz makaron!
Składniki na 4 osoby:
1 duża oberżyna
300 g makaronu penne ( może być każdy makaron jaki mamy w szafce )
oliwa z oliwek
Pesto:
25 g świeżej mięty
15 g świeżej natki pietruszki
40 g orzechów włoskich
40 g parmezanu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
Makaron wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Bakłażana kroimy w talarki a następnie w paseczki. Układamy na blaszce wyłożonej folią ipokropionej oliwą z oliwek, wierzch bakłażanów również skrapiamy oliwą. Blaszkę wkładamy do piekarnika i grillujemy, bakłażan ma być złociście brązowy.
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Odcedzamy makaron, dodajemy oberżynę i pesto, wszystko dokładnie mieszamy. Ja dodatkowo praże orzechy włoskie i już na talerzu posypuję nimi i parmezanem makaron. Smacznego:-)
O kurcze:):) spóźnione, ale bardzo szczere DZIĘKUJĘ! Przemiłe, jak ktoś tak wyróżnia! Jestem zobligowana do wypróbowania, wtedy pojawi się komentarz.
OdpowiedzUsuńUwielbiam penne- jeden z najlepszych makaronów :) No i szacunek za pesto- robione samemu, najwspanialesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i polecam to danie szczególnie.
Usuń