Jest gorąco, początek lata:-), wreszcie:-). Truskawki osiągnęły najniższe ceny więc korzystam i Was również do tego zachęcam.
Deser ten jest wyjątkowy i nie tylko dlatego, że ma truskawki ale również dlatego, że jest idealny dla tych którzy zdrowo się odżywiają. O walorach kaszy jaglanej pisałam tutaj klik , tym razem to jej słodka odsłona. Jeśli lubicie desery a jecie je rzadko ze względu na ich kaloryczność, polecam ten ponieważ jest bardzo nisko kaloryczny. Może on być również serwowany na śniadanie:-) lub zwyczajnie wtedy kiedy mamcie ochotę na coś wyjątkowego:-). Jest delikatny i wspaniale wyważony smakowo. Słodycz daktyli, gładkość awokado, orzeźwienie jogurtu i aromat truskawek sprawiają, że jest to deser idealny, który dostarczy nam dużo zdrowia i radości:-)
Składniki na 2 małe lub jeden duży pucharek:
1/2 awokado
1/2 szklanki kaszy jaglanej
9 daktyli ( najlepsze są Medjool )
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka kakao
250 ml mleka +1/4 szklanki
6 łyżek jogurtu naturalnego
ok 20 truskawek ( pokrojonych )
garść płatków migdałowych lekko podprażonych na suchej patelni
1/2 awokado
1/2 szklanki kaszy jaglanej
9 daktyli ( najlepsze są Medjool )
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka kakao
250 ml mleka +1/4 szklanki
6 łyżek jogurtu naturalnego
ok 20 truskawek ( pokrojonych )
garść płatków migdałowych lekko podprażonych na suchej patelni
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na co najmniej 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie kaszę odcedzamy na sitku a następnie przelewamy ją kilka razy wrzątkiem. Ten zabieg ma na celu wyeliminowania gorzkiego posmaku, jaki często towarzyszy kaszy jaglanej.
Tak przygotowaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Jeśli mleko wyparuje a kasza nadal będzie twardawa należy dolać trochę mleka i gotować dalej.
Ugotowaną kaszę wraz z awokado, daktylami, mlekiem w proszku, 1/4 szklanki mleka i kakaem umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać więcej mleka.Natomiast jeśli będzie mało słodka można dodać więcej daktyli.
Masę schładzamy do temperatury lodówkowej.
W pucharku układamy warstwę kaszy jaglanej, na nią 2 łyżki jogurtu naturalnego a następnie truskawki. Układamy trzy takie warstwy. Na wierzchu truskawki posypujemy prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego:-)
Pomysł na kaszę z moimi zmianami pochodzi z Psychodietetyka z czerwienią na ustach
Jak miło, że znów jesteś z nami, Olimpio!:-)
OdpowiedzUsuńDeser wygląda niesamowicie. Patrząc na fotki, nigdy bym nie odgadła, że ma w swoim składzie kaszę. Dobrze mieć taki przepis na cos słodkiego do wcinania bez wyrzutów sumienia:-)))
Kasiu jestem, jestem:-) dużo ostatnio się u mnie działo i brak czasu spowodował tą chwilową nieobecność. Jestem teraz w kraju na 3 miesiące, pozostawiłam swojego męża na posterunku a sama z córką wyemigrowałam:-). Postaram się chociaż raz w tygodniu zamieścić post:-)
UsuńBardzo zdrowy i zapewne smaczny deser :) Zapisuję do zrobienia, uwielbiam teraz takie przekładańce.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ostatnio bardzo dużo eksperymentuję ze zdrową żywnością:-) i takie desery to strzał w 10:-)
UsuńOooooo szał szał szał!!!
OdpowiedzUsuńno prawdziwy szał:-), dziś powtórka z rozrywki:-)
Usuńwygląda niezwykle :) do tego same zdrowe smakołyki ;) nic tylko jeść!! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie, można jeść każdego dnia:-) i robić różne wariacje owocowe:-)
UsuńZdrowy i pyszny :). Witamy w PL :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za powitanie, bardzo mi miło:-)
UsuńTruskawkowe Eldorado.
OdpowiedzUsuńDeser pomysłowy, kaszę jaglaną bardzo lubię.
Bardzo podobny deser już robiłam lecz z kaszką kukurydzianą,
a konkretnie z polentą.
Pozdrawiam .Zdjęcia cudne .
O to ja z chęcią użyję kaszy kukurydzianej:-). Dziękuję za miły komentarz:-)
UsuńPyszny pucharek!
OdpowiedzUsuńI choć ciągle nie mogę trafić na dobre truskawki,zjadłabym je w takim wydaniu ze smakiem.
Dziękuję Aniu:-), moje truskawki dają radę ale nie są tak pyszne jak w UK, o dziwo:-)
UsuńSmaczny deserek :) Idealnie podany !
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńpysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńJustynko jest naprawdę pyszny:-)
Usuńkaszę jaglaną jem ostatnio dość często, ale z warzywami
OdpowiedzUsuńprzed wyjazdem wakacyjnym liczę kalorie :) więc to deser idealny dla mnie!
Jest tak mało kaloryczny, że naprawdę można go jeść bardzo często:-)
UsuńKto by pomyślał, ze w tym deserze takie składniki się skrywają? Bomba!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:-)
UsuńOlimpio, rewelacyjny przepis, miałabym wielką ochotę go spróbować :) POzdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym Ci go zrobiła, również pozdrawiam:-)
UsuńWygląda bardzo dobrze. Akurat jestem na diecie, a mam ochotę na jakiś pyszny deser. Trzeba więc spróbować :)
OdpowiedzUsuń