Najlepszy mus żurawinowy jaki jadłam. Kwaśny, cierpki, lekko słodki w połączeniu z migdałowym posmakiem i waniliową delikatnością, taki powinien być mus żurawinowy do deserów. Po zrobieniu go nie mogliśmy z mężem oprzeć się wyjadaniu go prosto ze słoiczka. Idealnie będzie pasował jako dodatek do świątecznych wypieków, lub kremów. Zróbcie a nie pożałujecie zwłaszcza, że mam dla Was również pyszny przepis z wykorzystaniem tego musu:-)
Składniki:
200 g świeżej żurawiny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
Żurawinę razem z cukrem, sokiem z cytryny i wodą umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy a następnie przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy do otrzymania konsystencji musu. Dodajemy ekstrakt z migdałów i wanilię. Mus przekładamy do czystego słoiczka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Zimny mus ma konsystencję dżemu.
Uwielbiam żurawiny ! :) Mus musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńtak jest mega pyszny:-)
UsuńMniam, na wspaniały kolor!
OdpowiedzUsuńkolor to jego drugi atut obok smaku:-)
UsuńRewelacyjny przepis, dodaję do ulubionych, proszę napisz jeszcze co to za pasta waniliowa, czy zrobiłaś ja sama, czy jest gotowa w sprzedaży, mam ochotę skosztować tego przysmaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-), pastę można kupić w sklepie, zamiast pasty można użyć ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego:-)
UsuńDziękuję bardzo, poza tym masz ślicznego bloga, czasami tu zaglądam i czytam jakie smakowitości serwujesz :) Miłego dnia.
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBoski! Uwielbiam smak świeżej żurawiny :)
OdpowiedzUsuń