Ciąg dalszy sałatkowej uczty. Tym razem coś bardziej konkretnego bo i z kurczakiem i z niepaloną kaszą gryczaną oraz odrobiną pęczaku. Pierś z kurczaka można ugotować na parze lub upiec na grillu, ma być soczysta i mięciutka. Do zrobienia dressingu użyłam melasy z granata, ale można ja zastąpić sokiem.
Uwierzycie, że liście sałaty są z mojego przydomowego ogródka:-)? mróz im nie straszny jak widać:-)
Składniki:
1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
2 łyżki pęczaku
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 pierś z kurczaka, ugotowana lub upieczona
1 owoc granatu
1 mała cebulka
Kaszę i pęczak płuczemy na sicie a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu garnek z kaszą przykrywamy pokrywką a następnie owijamy garnek ściereczką i pozostawiamy na 25 minut.
Kaszę wysypujemy na talerz, na niej układamy plasterki kurczaka, posypujemy drobno posiekaną cebulką i pestkami granata. Całość polewamy dressingiem.
Składniki na dressing:
2 łyżki melasy z granata / lub 2 łyżki soku z granata
1 ząbek czosnku
1 łyżka syropu z agawy
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.
Jadłabym moja Droga, bo kolorowe jedzenie jest bardzo bliskie mojemu sercu i mojej estetyce, zresztą... wiesz :)
OdpowiedzUsuńMniam, kolorowa pychota!
OdpowiedzUsuńSame pyszności <3
OdpowiedzUsuńPysznie! :) A jak apetycznie wygląda... :)
OdpowiedzUsuńPiękna i kolorowa! Uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuńchcę to natychmiast zjeść :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! Świeża i kolorowa :-)!
OdpowiedzUsuńOlimpio, genialny przepis , tym bardziej,że składniki mam w lodówce i jakby czekały na pomysł, dzięki wielkie. Będzie bez pęczaku, ale myślę,że nie sprofanuję Twojego pomysłu.Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńPięknie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda