Mam dzisiaj dla Was bardzo prosty i bardzo pyszny przepis. Uwielbiam chyba wszystkie dania z dynią i dlatego bardzo często gości w naszym menu. Moim ostatnim odkryciem jest pieczona dynia z dużą ilością ziół, grzybami i brązową soczewicą. Wszystko podane z owocem granatu i domowym jogurtem. Cały sekret polega na tym by wcześniej zamarynować dynię w ziołach i przyprawach co sprawi, że będzie bardzo aromatyczna. Ja podałam to danie z brązową soczewicą bo akurat taką miałam w szafce, ale można podać np z ryżem czy z kaszą. Mam nadzieję, że wypróbujecie i będzie Wam smakowało:-)
1 dynia np piżmowa
garść liści natki pietruszki
3 listki świeżej szałwii
gałązka rozmarynu
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szklanki oliwy
6 pieczarek
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 granat
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miąższ a następnie kroimy na 3 cm plastry.
Wszystkie zioła wkładamy do pojemnika blendera ręcznego* i miksujem aż zioła będą dokładnie posiekane. Dodajemy kumin, słodką paprykę, sok z cytryny, miód, sól, pieprz i oliwę i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną mieszanką ziołową polewamy plasterki dyni i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła i smażymy pokrojone na plasterki pieczarki. Można je doprawić odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do dużego naczynia do zapiekania wsypujemy ugotowaną soczewicę, na której układamy plasterki dyni, całość polewamy resztą marynaty, przykrywamy folią i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka i zacznie się rumienić ok 35-40 minut. Po upieczeniu dodajemy pieczarki, owoce granatu, całość posypujemy świeżymi ziołami i podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego :-)
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
Jak dla mnie - idealne połączenie smaków :) Świetnie wpisuje się w późno-jesienny klimat :D
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się ten przepis i koniecznie na święta muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuń