Strony

czwartek, 20 grudnia 2012

Chleb orkiszowy na zakwasie

Mój ulubiony

Kolejny rewelacyjny wypiek. Dla wszystkich fanów chlebów orkiszowych. Ten nie ma sobie równego. Zachowuje świeżość do tygodnia a jego walory smakowe są wręcz uzależniające. Ma regularne dziurki, lekko słodki posmak dzięki dodanym rodzynkom i bardzo chrupiącą skórkę. Z tego przepisu robię orkiszowca co 2 tygodnie bo wychodzą dwa bochenki. Jeszcze mi się nie znudził.  Jeśli chodzi o czas przygotowania takiego chlebka to będą nam potrzebne 2 dni. Zaczynami w wieczór poprzedzający dzień pieczenia. Proszę się nie zniechęcać bo naprawdę warto.

Chleb orkiszowy na zakwasie z rodzynkami
Źródło inspiracji: Pracownia Wypieków

Składniki na zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 100 g wody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g wrzącej wody
Zakwas, mąkę i 100 g wody umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
W tym samym czasie w małej miseczce umieścić 50 g rodzynek i zalać je 50 ml wrzącej wody. Przykryć folią i również pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie rodzynki zmiksować razem z wodą blenderem i dodać do zaczynu.

Pozostałe składniki na chleb:

  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrobić ciasto. Będzie ono miało lekko rzadką konsystencję.
Ciasto przelać do 2 foremek, keksówek o wymiarach 20 x 10 wysmarowanych masłem i posypanych otrębami. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć do wysokości foremki.
Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 230 st.C, piec 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez kolejne 25 minut. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu daje głuchy dźwięk.
Studzić na kratce.
Z białym serem , śledzikiem  lub wędzonym łososiem smakuje najlepiej:-)
Smacznego:-)
 



 
 




11 komentarzy:

  1. Ciekawe, ciekawe...
    Sama fotografujesz swoje dania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sama:-)ale amatorka ze mnie totalna:-)

      Usuń
    2. Chciałem tylko powiedzieć, że to są dobrze zrobione zdjęcia. No i to co na zdjęciach też :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo, to dla mnie duży komplement. Fotografia jest moim wielkim wyzwaniem czasem więcej czasu zajmuje mi sfotografowanie dania niż jego przyrządzenie:-)

      Usuń
  2. Oliwio! Piękny chleb! Uwielbiam orkiszowe wypieki.
    Przepysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny chleb! I jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ostatnio ten chleb. Niestety dałam za dużo ciasta do formy i nie wyrosło jak powinno do tego musiałam długo trzymać w piekarniku, bo w środku ciągle był mokry :( Więc dla mnie nauczka na przyszłość i rada dla innych: nie dawać za dużo ciasta do jednej formy :D

    A poza tym chleb w smaku wyszedł świetny, najlepiej nam smakował z dżemem śliwkowym.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danielo mam nadzieję, że się nie zraziłaś i jeszcze raz upieczesz chlebek tym razem w dwóch foremkach:-). Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Są jakieś przepisy na chleb orkiszowy bez mąki pszennej?:( Muszę unikać pszenicy i chcę sobie sama upiec chlebek, mam już zakwas żytni i mąkę ale nie mam przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, możesz upiec chleb orkiszowy na miodzie http://pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-orkiszowy-na-miodzie.html w przepisie nie ma ani grama mąki pszennej:-)

      Usuń
    2. albo ten http://pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk/2012/03/chleb-orkiszowy.html też bez mąki pszennej:-)

      Usuń