Kilka miesięcy temu natrafiłam na przepis jak zrobić śledzie po jurszczyńsku. Nigdy o takich śledziach nie słyszałam więc postanowiłam je przyrządzić. Dziś zaprezentuję moją wersję tych śledzi jako że musiałam trochę ją zmodyfikować pod moje podniebienie. Jeśli chodzi o śledzie to lubię gdy są kwaskowate i z dużą ilością cebulki. Sałatka ta jest idealna na świąteczny stół i stanowi urozmaicenie tradycyjnych potraw śledziowych. Ma w sobie nutkę śródziemnomorską i smakuje idealnie z tym chlebkiem orkiszowym:-). Bardzo polecam!
Sałatka śledziowa po jurszczyńsku
Źródło inspiracji: Kuchnia nad Atlantykiem
Składniki:
- 500 g śledzi w oleju
- 3 duże cebule
- 30 zielonych oliwek bez pestek
- 3 łyżki kaparów
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki octu
- dobrej jakości oliwa z oliwek do zalania śledzi
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
W dużej misce wymieszać pokrojoną cebulę, kapary, oliwki i zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem i zalać octem. Wszystko wymieszać.
Przygotować pół litrowy słoik. Na jego dno umieścić 2 listki laurowe. Przy pomocy łyżki nałożyć warstwę cebulową a następnie śledziową i tak na zmianę wszystko zalewając stopniowo oliwą. Ocet z cebuli również ma się znaleźć w słoiku. Gdy śledzie będą już całkowicie zatopione w oliwie na ich wierzch ułożyć pozostałe 2 listki laurowe. Zakręcić słoik i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny , po tym czasie sałatkę przechowywać w lodówce.
Można je zrobić na 2 dni przed wigilią.
Smacznego:-)
Super połączenie.Spróbuję ją zrobić już pewnie na nowy rok:)
OdpowiedzUsuńFajne i smaczne zestawienie!;)
OdpowiedzUsuńOlimpia wiesz że nie wytrzymałam i zrobiłam te Śledzie na Święta.?
OdpowiedzUsuńI dobrze że zrobiłam caly słoik bo ku mojemu ogromnemu zdziwieniu okazały się "ulubione" dla wszystkich gości którzy ich próbowali.
Wpisuje na stałe do menu bo są przecudne:)
Agnieszko bardzo cieszę się, że dałaś szansę moim śledziom:-), i że mają już swoje miejsce u Ciebie w menu:-)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, śledzik niby zwykły, a jak ładnie podany :) Będą wg Twojego przepisu na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńCiesze się ,że zrobisz te śledzie nie będziesz zawiedziona:-)
Usuńpychota:) będą robione!
OdpowiedzUsuń