moja bezglutenowa wielkanocna propozycja:-)
Większość z Was zapewne nie zna imbirowego ciasta jamajskiego:-), ale u nas jest bardzo popularne, a mój mąż je uwielbia.
W smaku i wyglądzie przypomina nasz tradycyjny piernik, ma jednak inną konsystencję. Jest bardziej wilgotne i ma lekko klejący miąższ. Podaje się je posmarowane masłem jak kromkę chleba:-) i uwierzcie mi do kawy smakuje bosko:-). Jeśli lubicie piernikowe klimaty to pokochacie to ciasto, robi się je bardzo szybko i im starsze tym smakuje lepiej. Moja dzisiejsza propozycja tego ciasta jest w wersji bezglutenowej i w formie babki. Choć to babka to nie wyszedł mi zakalec jak to często u mnie bywa przy babkach, dlatego tym bardziej jestem dumna z tego wypieku i mogę go szczerze polecać:-)
Składniki:
150 g mąki jaglanej
20 g mąki owsianej
70 ml wody
70 g ciemnej melasy
70 g syropu z agawy lub miodu
70 g masła
70 g ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
1 jajko
W misce łączymy mąkę z przyprawami. Mąkę jaglaną można wcześnie podprażyć na patelni tak jak to robi się z mąką do zasmażki. Ten zabieg sprawi, że nie będzie wyczuwalna goryczka jaką nadaje mąka jaglana.
Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy syrop, melasę, masło i cukier. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż rozpuści się cukier, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Sodę oczyszczoną zalać 2 łyżkami mleka i dokładnie wymieszać.
Do suchych składników, wlać mokre i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać lekko roztrzepane jajko i wymieszać. Na koniec wlać mleko z sodą i wymieszać.
Cisto przelać do formy na babkę ( polecam małą foremkę, babka wyjdzie wyższa ) , posmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st C do suchego patyczka. Ja piekłam w dużej foremce i czas pieczenia był ok 30 minut. Jeśli użyjecie mniejszej formy to pieczcie trochę dłużej.
Smacznego!
ależ zjadłabym kawałek takiej babki! boska!!!
OdpowiedzUsuńw przeciągu tygodnia piekłam ją 3 razy, wszystkim nam bardzo smakuje:-)
Usuńprzepiękne zdjęcia! a ciasto na pewno smaczne :-)
OdpowiedzUsuńBeatko bardzo dziękuję, miło mi:-)
Usuńche foto! e la torta? bellissima!!!!
OdpowiedzUsuńGrazie Sandra:-)
UsuńBardzo podoba mi się Twoja wersja babki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilo cieszę się:-)
UsuńPrzepis zapisuję, na pewno dodatek imbiru sprawia,że smak jest nietuzinkowy.
OdpowiedzUsuńNo i co do zakalców w foremkach babkowych, niestety mi też się zdarza,że w formie prostokątnej,
to samo ciasto jest bez zakalca, a w formie babki, nawet z kominem bywa,że sie zrobi.
no nie można we wszystkim być dobrym:-), ja totalnie nie mam ręki do babek:-), ale czasami jak tym razem wychodzi mi coś dobrego:-)
UsuńWspaniała jak zawsze :). Mam pytanie czy zdjęcia wstawiasz bezpośrednio z dysku komputera na bloga bo tak mi się wydaje że blooger dosyc przyciemnia moje zdjęcia i nie wiem jak sobie z tym poradzić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-). Co do zdjęć to tak, wstawiam je bezpośrednio z dysku i ja nie zauważyłam by bloger zmieniał wygląd moich zdjęć po publikacji. A może to ma coś wspólnego z rozdzielczością i ustawieniami barw twojego monitora ? nie mam pojęcia co może być przyczyną((
UsuńNigdy nie słyszałam o tej babce i chętnie bym ją skosztowała:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko polecam, jeśli lubisz piernik to to ciasto również polubisz:-)
UsuńNie znam tego ciasta niestety...fajnie, ze je pokazalas. I to jeszcze w taki piekny sposob :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko:-)
Usuńdziękuję:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciacho, jego ciągnący środek bardzo mnie interesuje!
OdpowiedzUsuńekstra i jakie cudne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie pije kawę i marzę o kawałku Twojej babki :) może być jamajska :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Podoba mi się wnętrze tej babki - kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń