Po fantastycznym cieście rabarbarowym, w którym połączyłam rabarbar z truskawkami mam dla Was jeszcze lepsze lody, w których połączyłam rabarbar z wodą różaną. Lody są niesamowicie kremowe a połączenie smaków idealne. Kawałki karmelizowanego rabarbaru rozpływają się w ustach a dodatek wody różanej sprawia, że są wyjątkowe. Od razu stały się ulubionymi lodami rodziny i od soboty to nasz poobiedni deser.
Składniki na karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru
120 g cukru
2 łyżki wody różanej
Do garnka z grubym dnem wkładamy pokrojony na małe kawałki rabarbar ( rabarbaru nie obieramy ze skórki ). Dodajemy cukier i wodę różaną. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy, jedynie lekko potrząsamy garnkiem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zmniejszamy moc palnika i gotujemy prze 10 minut. Do momentu aż rabarbar zmięknie i powstanie syrop. Garnek zdejmujemy z ognia, rabarbar przekładamy do miseczki i schładzamy do temperatury lodówkowej.
Składniki na lody:
400 ml pełnotłustego mleka
350 ml śmietany kremówki
100 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka pasty waniliowej
cały karmelizowany rabarbar
Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietanę. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy moc palnika. Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Całość ponownie przelewamy do garnka i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotujemy kilka minut. Nie doprowadzamy do wrzenia gdyż mieszanka lodowa może się zważyć. Masa lodowa powinna lekko zgęstnieć i oblepiać drewnianą łyżkę. Gdy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, mieszankę przelewamy do miski i studzimy. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, miskę wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mieszankę lodową wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji producenta. Na sam koniec procesu mieszania lodów dodajemy karmelizowany rabarbar.
Smacznego:-)
Wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńAle cudne :D Koniecznie będę musiała zrobić !! :)
OdpowiedzUsuńTe lody muszą być pyszne! Szkoda, że nie mam maszynki do lodów. W tym roku też mam zamiar przetestować połączenie rabarbaru i wody różanej, właśnie czekam na dostawę ze sklepu internetowego :)
OdpowiedzUsuńTeż nie mam maszynki - wkładam do plastikowego pudełka, do zamrażarki i co godzinę wyjmuję i miksuję chwilę :)
Usuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniale lody Olimpio! Dodatek wody rozanej kusi niesamowicie...musze wyprobowac przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychota! Można się uzależnić!
OdpowiedzUsuńPyszne lody! Ależ bym takich zjadła :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńTo już chyba rzeczywiście czas, aby rozpocząć sezon na domowe lody.:)
Wow, te lody są po prostu obłędne! *.*
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis, bo prezentują się naprawdę kusząco! :)
Świetne zdjęcia! :D
Pysznie brzmi! A wygląda chyba jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają:) .... uwielbiam rabarbar:)
OdpowiedzUsuńLody to ja uwielbiam, choć rabarbarowych jeszcze nie jadłam. Zdjęcia są tak piękne, że mogłabym spróbować w ciemno :)
OdpowiedzUsuńJa chętnie wproszę się na spróbowanie, wyglądają bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, uwielbiam rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńAleż one cudne... Zrobię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie! Czym zastąpić wodę różaną? :)
OdpowiedzUsuńAlu wodę różaną trudno zastąpić:-), może uda ci się zdobyć olejek różany ( spożywczy ) lub pomiń. Do rabarbaru dobrze pasuje ekstrakt migdałowy ale dodatek samego ekstraktu z wanilii wystarczy:-)
UsuńTak czułam, że ciężko ;) zrobiłam póki co ciasto, ale lody tez muszę :)
UsuńLody wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuń