Google+ Pomysłowe Pieczenie: Dyniowe Latte

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Dyniowe Latte

idealny napój na chłodne dni



Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale u mnie wciąż trwa dyniowe szaleństwo. Miałam ostatnio duże fotograficznie zlecenie właśnie z dynią w roli głównej i moja kuchnia była dosłownie zawalona różnymi jej odmianami. Mój mąż stwierdził, że jak nie przestanę podawać kolejnych dyniowych wymysłów to już nigdy nie będzie mógł na nią spojrzeć. Na szczęście ten trunek dostał miano najlepszej smakowej kawy w tym roku. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na dyniowe latte, niech rozgrzeje Was w te mroźne poranki, które ostatnio często wprowadzają nas w dzień.


Składniki:

200 ml mleka

30 g dyniowego pure

1 łyżeczka syropu z agawy

1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta mielonego imbiru

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

100 ml dobrej jakości kawy espresso

W małym garnku zmiksować mleko, syrop z agawy i  dyniowe pure. Całość podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając by nie przypalić. Kiedy mleko zacznie lekko się gotować dodać przyprawy. Gorące mleko najlepiej spienić i przelać do szklanki, dodać zaparzoną kawę espresso.

Smacznego:-)







12 komentarzy:

  1. Szkoda, że już po 18-tej inaczej wprosiłabym się na kawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! Super pomysł, super zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kawa wyglada rewelacyjnie! Jeszcze takiej nie pilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, jak dzieło sztuki, aż szkoda wypić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, prezentuje się pięknie:-), dziękuję za odwiedziny:-)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda, bardzo rozgrzewający napój ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie!
    Cóż, jak już nie pamiętam, jak mróz wygląda... Ale nie narzekam ;)

    OdpowiedzUsuń