Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, również wiele wypróbowałam, ale to ciasto marchewkowe jest najlepsze:-). Jest na mące razowej, syropie klonowym, bakaliach i orzechach. Ma lekko wilgotny środek i wyjątkowy smak. A krem którym jest pokryte to jednym słowem 'niebo w gębie' :-). Przepis jest szybki i prosty a rezultatem jest wspaniałe i pyszne ciasto. I jeśli wam się znudziło tradycyjne marchewkowe ciasto to jest to przepis dla Was.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 140 g startej marchewki
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych daktyli drobno pokrojonych
- 50 g płatków lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 330 g syropu klonowego
- 150 ml soku jabłkowego
- skórka i sok z 2 pomarańczy
- 225 g mąki razowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g orzechów włoskich
W dużej misce wymieszać make, sodę, proszek do pieczenia i orzechy. Dodać wystudzona mieszankę marchewkowa i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 190 st. C ( z termoobiegiem w 170 st. C) przez 45 min do 1 godziny, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone zostawić je w foremce na 10 minut, po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 200 g serka śmietankowego Filadelfia lub Piątnica
- 150 g cukru pudru
- 175 g stopionego masla
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na dekoracje:
- 100 g orzechów włoskich, podpieczonych
- 1/4 szklanki syropu klonowego
Wykończenie ciasta:
Wystygnięte ciasto przekroić wzdłuż. Na jeden blat ciasta wylozyc 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Resztą kremu udekorować wierzch ciasta. Z boku ułożyć przygotowane wcześniej orzechy włoskie, jeśli zostaną jakieś, można udekorować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, ok 30 min przed podaniem wyjąć z lodówki.
Smacznego:-)
Jakież ono piękne!
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio ciasto marchewkowe z innego co prawda przepisu, smakowało wyśmienicie, ale w żadnym calu nie było tak piękne jak Twoje.
Wesołych Świąt!
http://www.zasmakuj.blogspot.com
Dziekuje i rowniez Wesolych Swiat!
OdpowiedzUsuń