Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ciasto marchewkowe

sobota, 17 marca 2012

Ciasto marchewkowe



Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, również wiele wypróbowałam, ale to ciasto marchewkowe jest najlepsze:-). Jest na mące razowej, syropie klonowym, bakaliach i orzechach. Ma lekko wilgotny środek i wyjątkowy smak. A krem którym jest pokryte to jednym słowem 'niebo w gębie' :-). Przepis jest szybki i prosty a rezultatem jest wspaniałe i pyszne ciasto. I jeśli wam się znudziło tradycyjne marchewkowe ciasto to jest to przepis dla Was.

Składniki na ciasto:
  • 100 g masła
  • 140 g startej marchewki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych daktyli drobno pokrojonych
  • 50 g płatków lub wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 330 g syropu klonowego
  • 150 ml soku jabłkowego
  • skórka i sok z 2 pomarańczy
  • 225 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g orzechów włoskich
 Masło, starta marchewkę, rodzynki, daktyle, płatki kokosowe, przyprawy, syrop klonowy, sok jabłkowy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową umieścić w garnku i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 min. Po tym czasie przelać do miski i zostawić do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszać make, sodę, proszek do pieczenia i orzechy. Dodać wystudzona mieszankę marchewkowa i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 190 st. C ( z termoobiegiem w 170 st. C) przez 45 min do 1 godziny, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone zostawić je w foremce na 10 minut, po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
  • 200 g serka śmietankowego Filadelfia lub Piątnica
  • 150 g cukru pudru
  • 175 g stopionego masla
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
W misie  miksera utrzeć masło, serek i cukier na gładką masę, dodac smietane i ekstrakt z wanilii i lekko ubic ( uważać by masa się nie zważyła).

Składniki na dekoracje:
  • 100 g orzechów włoskich, podpieczonych
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
W garnku wymieszać orzechy i syrop klonowy. Podgrzewać do zagotowania ciągle mieszając. Gotować przez około 2 - 3 minuty, az syrop się wygotuje, a jego gęsta warstwa pokryje orzechy. Orzechy wyłożyć na folię i oddzielić od siebie. Zostawić do wystudzenia.

Wykończenie ciasta:

Wystygnięte ciasto przekroić wzdłuż. Na jeden blat ciasta wylozyc 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Resztą kremu udekorować wierzch ciasta. Z boku ułożyć przygotowane wcześniej orzechy włoskie, jeśli zostaną jakieś, można udekorować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, ok 30 min przed podaniem wyjąć z lodówki.
Smacznego:-)



2 komentarze:

  1. Jakież ono piękne!
    Piekłam ostatnio ciasto marchewkowe z innego co prawda przepisu, smakowało wyśmienicie, ale w żadnym calu nie było tak piękne jak Twoje.

    Wesołych Świąt!

    http://www.zasmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje i rowniez Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń