Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pierniczki,

sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki,

które nie muszą leżakować:-)

 



 
Wszystko w biegu, gonitwa rozpoczęta, ludzie wariują a na ich twarzach widać przerażenie, wcale nie związane z szalejącym od kilku dni wiatrem huraganu Ksawery. To idą święta, to na ich myśl ludzie już panikują robiąc ogromny tłok i spustoszenie w sklepach. Pułki uginają się od nadmiaru świątecznych produktów od żywności począwszy na ubraniach skończywszy. Tak tak, nawet świąteczne kreacje są nam potrzebne, bo sukienkę kupioną miesiąc temu już na święta nie wypada założyć, potrzebujemy nowej. Swoją drogą zastanawiam się czy czasem nie zaczęli produkować domestosa o zapachu świąt. Zwariować idzie.
A ja mam taką zwykłą ochotę spędzić ten przedświąteczny czas w domu, z dala od sklepowego zgiełku i tego dziwnego, nienaturalnego pędu.
Zakupy robię przez internet, dzień wcześniej robię listę, na drugi dzień miły pan dostarcza mi je pod same drzwi.
Ja w tym czasie robię z Klarą pierniczki, w domu pachnie cynamonem a jej mała buzia umorusana jest białym lukrem. Za oknem wieje wiatr aż dom się trzęsie a my robimy pierniczki, które nie muszą leżakować, od razu zjadamy porcję, która właśnie wyjechały z piekarnika. Takie niepolukrowane, jeszcze ciepłe, domowa przyprawa korzenna ma moc!
Lukier już gotowy na następną partię ciasteczek. Tu się zaczyna cała zabawa, wycinanie pierników chowa się przy ich lukrowaniu. Większość lukru z miseczki Klary wylądowała w jej buzi:-), ale to czas wyjątkowy więc jej pozwalam na nadmiar słodkości:-).
Wieczorem gdy ona już śpi ja zabieram się za zdobienie pierniczków, matko jak ja się w tym zatraciłam. Wzór za wzorem, dorabiam lukier, motyw za motywem, wybija 12 w nocy, słyszę"kochanie idziesz spać", nie, jeszcze nie teraz, to mnie relaksuje, jeszcze jeden wzór:-)
Rano razem z Klarą podziwiamy kolekcję naszych pierniczków:-)



Składniki na dużo pierniczków:-)

400 g mąki pszennej ( + trochę do podsypania )

2 duże jajka

100 g brązowego cukru

50 g cukru białego

50 ml miodu ( jeśli użyjecie naturalnego pierniczki będą trochę twardsze )

1 łyżka powideł śliwkowych

100 g masła

1 łyżeczka przyprawy do piernika ( jeśli macie kupną dodajcie 2 łyżeczki )

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

W garnuszku roztopić masło z miodem i powidłami. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać razem z sodą i kakao. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Mokre składniki wlać do suchych i wbić 2 jajka. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem. Będzie bardzo klejące ale nie dosypywać mąki. Na podsypana mąką stolnicę wyłożyć ciasto, przykryć folią i pozostawić na 2o minut. Po tym czasie rozwałkować na placek o grubości ok 8 mm, można podsypywać ciasto i wałek jeśli bardzo będzie się kleiło. Wycinać dowolne kształty, pierniczki ułożyć na blaszce w małych odstępach i wstawić do nagrzanego do 175 st, C piekarnika, piec ok 10 minut. Pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie, gdy wystygną, trochę twardnieją ( powiedziałabym, że są lekko półkruche ), przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem ukrojonego jabłka.Jabłko wymieniać co kilka dni. Można je dowolnie udekorować.

Składniki na lukier:

250 g cukru pudru

1 białko

Cukier dokładnie rozcieramy z białkiem tak by nie było grudek. Lukier gotowy jest do dekoracji, można go przechowywać w lodówce, jeśli stanie się zbyt twardy można dodać kilka kropel gorącej wody, jeśli będzie za płynny dodać więcej cukru pudru.
Smacznego!





40 komentarzy:

  1. piękne pierniczki, aż szkoda zjadać takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no mi też trochę szkoda, ale mam zdjęcia więc mogę je podziwiać, a ich smak jest tak pyszny, że szkoda byłoby ich nie zjeść:-)

      Usuń
  2. przepiękne i bardzo starannie wykonane gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne ...gratuluje świetna precyzyjna robota...bardzo mi się podoba zdobienie pierników, ale niestety u mnie w domu się nie odbywa bo nikt nie lubi pierniczków...;)włącznie ze mną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, mozesz upiec te pierniczki ktore musza lezakowac i je ozdobic a potem powiesic na choince:-), nie musicie ich jesc, niech wam pieknie zdobia drzewko a Ty bedziesz miala przyjemnosc ich zdobienia:-)

      Usuń
  4. Olimpio,
    ja spędzam przedświąteczny czas z dala od zgiełku zakupów.
    Mam wcześniej wszystko zaplanowane.
    Prezenty kupione.
    Poświęcam się pieczeniu i gotowaniu bez stresu.
    A Twoje pierniczki cuda prawdziwe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie dziwie Ci sie, to co sie teraz dzieje to jakas masakra, ja tez siedze w domku i zajmuje sie tylko przyjemnosciami:-)
      Dziekuje za mile slowa:-)

      Usuń
  5. A my w przyszłym tygodniu zaczynamy nasze rodzinne piernikowanie :) Mamy w tym roku trochę opóźnień w świątecznych przygotowaniach, ale się tym nie przejmuję. Nie damy się ponieść świątecznej gorączce :):) Celebrować chwilę będziemy / najwyżej o jedno danie przygotuję mniej - przecież to bez znaczenia /
    Wasze pierniki są cudowne ! Przepięknie je z Klarą ozdabiacie. W tym roku ja też spróbuję lukrem malować obrazy na piernikach :)
    / używasz sztuczny miód do pierników - będą wtedy miększe ? /
    Wcale się nie dziwię, że Klara wyjada lukier :) Wiesz, ja część pierniczków wypiekam zawsze w wielkiej konspiracji, a domowe łakomczuchy i tak je zawsze odnajdą i wyjadają przed świętami. Ale w tym przecież cały urok, to podjadanie jest już jak nasza rodzinna świąteczna tradycja :):):)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, kiedys gdy pieklam te pierniki a w domu skonczyl sie naturalny miod , dodalam sztuczny i okazalo sie ze pierniczki sa mieksze. Do tych na zdjeciu dodalam naturalny i one nadal sa miekkie. Trzymam je zamkniete w puszce z kawalkiem jablka i z dnai na dzien sa coraz lepsze:-), ale tak naprawde to wcale nie musza lezakowac, sa idealne do jedzenia kazdego dnia przed swietami i jak zabraknie na swieta to mozna je dopiec w ostatniej chwili

      Usuń
  6. pięknie napracowałaś się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-), pracochłonne, ale warte każdej minuty:-)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś artystką :) Zazdroszczę Ci daru do dekorowania :) Miło czyta się o wspólnym wykrawaniu i lukrowaniu, tak powinno być w każdym domu, posiedźmy w kuchni, a nie w centrum handlowym :) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale piękne...będę już wiedzieć od kogo wziąć przepis:)Pozdrowienia z Zakopanego :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Ci fajnie w tym Zakopanym:-), a pierniczki są pyszne, możesz śmiało robić

      Usuń
  10. Arcydzieła:-)! Jestem pod wielkim wrażeniem ozdób:-) Ja jestem po akcji z ciasteczkami ze skwarek, a pierniczki moja mama wypieka całymi tabunami:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, moja droga, jestem bardzo ciekawa tych ciasteczek ze skwarek:-)




      Usuń
  11. pierniczki piękne i na pewno świetnie smakują , szukałam właśnie nowego przepisu i znalazłam u Ciebie,zaciekawiły mnie w przepisie powidła, będę piekła jutro lub w poniedziałek z moją wnusią Matyldą i oczywiście napiszę jak wyszły i smakowały, pozdrawiam serdecznie Danka

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne! Małe dzieła sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś zabieram się za pieczenie pierników z Twojego przepisu... troszkę późno ale ciągle czasu za mało :/ Podoba mi się zdanie: "to mnie relaksuje..." Tak zawsze ja odpowiadam ludziom którzy nie mogą się nadziwić czemu tak dużo czasu spędzam w kuchni ;) K.

    OdpowiedzUsuń
  14. przykro mi ale te pierniki nie są do zjedzenia - przecież to jest sztuka!! żal by mi było zjeść chociaż jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirek powiem Ci szczerze ze nam tez jest zal, dlatego zrobilam tez takie do jedzenie , zwyczajnie polane lukrem:-)

      Usuń
  15. Pięknie udekorowałaś te pierniczki, nic tylko podziwiać! No i jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  16. popieram i zachwycam się tymi ozdobami na piernikach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Naprawdę urocze !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne te pierniczki. Przepięknie udekorowane. Tak mi się podobają, że może i ja takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. podziwiam misterność wykonania :) u mnie na razie tylko upieczone leżą czekają na lukrowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękne pierniczki, a całym blogiem jestem zauroczona :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobiłam :) wyszły bardzo smaczne.
    Efekty można podziwiać u mnie na blogu: http://smakiempisany.blogspot.com/2013/12/szybkie-pierniczki-nie-wymagajace.html
    źródło podlinkowałam oczywiście do Ciebie.

    Bardzo dziękuje za smaczny przepis!
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń