Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ciasto mandarynkowe

czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto mandarynkowe

z migdałami i czerwonym pieprzem



Witajcie kochani, mam nadzieję, że po Świętach jesteście wypoczęci i z niecierpliwością czekacie na przyjście nowego roku. Dzisiaj podzielę się z Wami ostatnim przepisem w tym roku i będzie to przepis na dość proste i niewymagające dużego nakładu pracy ciasto mandarynkowe. Ciasto jest bezglutenowe więc jest dość lekkie, piękne pachnie mandarynkami i migdałami a do tego ma nutkę korzenną. To moje ulubione ciasto zimowe i zawsze je piekę gdy mandarynki są w sezonie. 



Składniki:

3 duże mandarynki

2/3 szklanki cukru

2 jajka

2 szklanki zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropel ekstraktu migdałowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu

cukier puder do posypania 


Mandarynki umieszczamy w małym garnku i zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem ok 15 minut, aż będą miękkie. Ugotowane studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pokrojone mandarynki umieszczamy w misie blendera ręcznego* i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.


W misie miksera ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem migdałowym. Do ubitych jajek wlewamy dodajemy zmiksowane mandarynki, migdały, proszek do pieczenia, cynamon i pieprz. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Powstałą masę umieszczamy w foremce, u mnie prostokątna o 8 x 6 cm i okrągła o średnicy 8 cm. Pieczemy w 175 st C do suchego patyczka i aż wierzch się ze złoci  ok 35-45 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego



Używam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko zmiksował mandarynki.


Wpis powstał we współpracy z firmą Braun 

7 komentarzy:

  1. Mandarynki gotujemy i miksujemy ze skórką czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kroimy na mniejsze kawalki i miksujemy ze skorka.

      Usuń
  2. No i już wiem jak wykorzystam migdały, których dużą ilość w ramach świątecznego podarku dostałam....i dużą już część bez jakiejkolwiek obróbki pożarłam :) więc spieszyć się muszę ;)
    Już czuję ten obłędny zapach mandarynek z migdałami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny kolor ciasta! :) U nas niestety już same resztki mandarynek w sklepie i nie ma z czego wybrać :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich pyszności jeszcze nie widziałam. Z miłą chęcią wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to smacznie wygląda! Nie możemy się doczekać by sprawdzić też jak smakuje :) Serdecznie pozdrawiamy – DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto i przepięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń