Google+ Pomysłowe Pieczenie: Drożdżowe jagodzianki

wtorek, 27 maja 2014

Drożdżowe jagodzianki

najlepsze!!!


Sezon na jagody dopiero przed nami, ale naszła mnie ochota na jagodzianki. Kupiłam więc borówki amerykańskie i poczyniłam te oto bułeczki. Śmiem twierdzić, że są najlepsze i nie mogę się doczekać naszych polskich jagód by zrobić je ponownie. Bułeczki rozpływają się w ustach, są delikatne, mięciutkie i co najważniejsze zachowują świeżość do następnego dnia. Piekłam je w papilotkach i uważam, że wyglądają uroczo:-), takie małe puszyste niespodzianki. Zapraszam!




Składniki:-)

260 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

20 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

3 żółtka

150 ml letniego mleka

50 ml roztopionego masła


Składniki na nadzienie:

200 g jagód 

3 łyżeczki cukru

Jagody posypać cukrem i odstawić.


Składniki na kruszonkę:

30 g miękkiego masła

3 łyżki cukru

1/2 szklanki mąki

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka. Ma być sypka ale po ściśnięciu w palcach ma zachować kształt. W razie potrzeby dodać więcej masła lub mąki.

  Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Ilość użytych składników do zaczynu odejmujemy z głównej ilości składników. Do garnuszka ukruszyć drożdże dodać 1 i 1/2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. 
Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto, na koniec dodając partiami roztopione masło. Ciasto należy wyrobić na gładkie i lśniące, ma odstawać od miski i nie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam ręcznie przez 20 minut. 
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić a następnie podzielić na równe części ( mi wyszło 9 bułeczek ).  Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć i nałożyć łyżeczkę lub dwie, jagód wymieszanych z cukrem. Zlepić brzegi ciasta jak na pierogi a następnie połączyć ze sobą końce i złączeniem w dół uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki umieszczać w papilotkach złączeniami do dołu. Każdą bułeczkę posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 20 minut, do suchego patyczka.

 Smacznego:-)


20 komentarzy:

  1. Faktycznie wyglądają śliczne. Świetny pomysł, aby upiec drożdżówki w papilotach.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identycznie OLIMPIO, ale nie tak pięknie sfotografowane, podziwiam.
    No i oczywiście wyłacznie z jagodami czarnymi, w Małopolsce nazywanymi borówkami leśnymi.
    Uwielbiam ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny widok, już nie mogę doczekać się jagód :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie doczekalam sie przepisu na blogu (widzialam zdjecie na Facebooku:) Wygladaja po prostu idealnie Olimpio. Porywam jedna buleczke :)

    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olimpio, małe cudeńka wyczarowałaś. :D
    Z niecierpliwością czekam na sezon jagodowy i borówkowy. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałaś już okładkę? http://wydawnictwomartel.pl/zapowiedz-gotuj-z-kuchcikiem-poleca-kinga-paruzel
    pozdrawiam i porywam jagodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co ja bym dała za taką jagodziankę :D mmmmm !

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wyglądają te jagodzianki! Mniam, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też mam swój ulubiony przepis na drożdżówki, ale Twoje też nieeeeźle się prezentują ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś wspaniałego :) Musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  12. ŚLiczne!
    Czekam na jagody i też upiekę.
    Chyba każdy ma swój ulubiony przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają imponująco :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wątpię, że są przepyszne, a na zdjęcia wręcz nie mogę się napatrzeć;)))

    OdpowiedzUsuń
  15. och, iel ja bym dała za taką jagodziankę!

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko bym teraz dała za taką jagodziankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Są śliczniutkie :) Nie wiem dlaczego nie ma tu mojego komentarza? czyżbym przeoczyła? Teraz nadrabiam, a w weekend upiekę dla nas jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam!! Wspaniałe, pachnące!! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń