Sezon na jagody dopiero przed nami, ale naszła mnie ochota na jagodzianki. Kupiłam więc borówki amerykańskie i poczyniłam te oto bułeczki. Śmiem twierdzić, że są najlepsze i nie mogę się doczekać naszych polskich jagód by zrobić je ponownie. Bułeczki rozpływają się w ustach, są delikatne, mięciutkie i co najważniejsze zachowują świeżość do następnego dnia. Piekłam je w papilotkach i uważam, że wyglądają uroczo:-), takie małe puszyste niespodzianki. Zapraszam!
Składniki:-)
260 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
3 żółtka
150 ml letniego mleka
50 ml roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
Składniki na nadzienie:
200 g jagód
3 łyżeczki cukru
Składniki na kruszonkę:
30 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto, na koniec dodając partiami roztopione masło. Ciasto należy wyrobić na gładkie i lśniące, ma odstawać od miski i nie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam ręcznie przez 20 minut.
Jagody posypać cukrem i odstawić.
Składniki na kruszonkę:
30 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka. Ma być sypka ale po ściśnięciu w palcach ma zachować kształt. W razie potrzeby dodać więcej masła lub mąki.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Ilość użytych składników do zaczynu odejmujemy z głównej ilości składników. Do garnuszka ukruszyć drożdże dodać 1 i 1/2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić a następnie podzielić na równe części ( mi wyszło 9 bułeczek ). Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć i nałożyć łyżeczkę lub dwie, jagód wymieszanych z cukrem. Zlepić brzegi ciasta jak na pierogi a następnie połączyć ze sobą końce i złączeniem w dół uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki umieszczać w papilotkach złączeniami do dołu. Każdą bułeczkę posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 20 minut, do suchego patyczka.
Smacznego:-)
Faktycznie wyglądają śliczne. Świetny pomysł, aby upiec drożdżówki w papilotach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Robię identycznie OLIMPIO, ale nie tak pięknie sfotografowane, podziwiam.
OdpowiedzUsuńNo i oczywiście wyłacznie z jagodami czarnymi, w Małopolsce nazywanymi borówkami leśnymi.
Uwielbiam ciasto drożdżowe.
Pyszny widok, już nie mogę doczekać się jagód :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńidealne do śniadania:d
OdpowiedzUsuńWreszcie doczekalam sie przepisu na blogu (widzialam zdjecie na Facebooku:) Wygladaja po prostu idealnie Olimpio. Porywam jedna buleczke :)
OdpowiedzUsuńUsciski :)
Olimpio, małe cudeńka wyczarowałaś. :D
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością czekam na sezon jagodowy i borówkowy. :)))
widziałaś już okładkę? http://wydawnictwomartel.pl/zapowiedz-gotuj-z-kuchcikiem-poleca-kinga-paruzel
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i porywam jagodziankę :)
co ja bym dała za taką jagodziankę :D mmmmm !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają te jagodzianki! Mniam, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńJa też mam swój ulubiony przepis na drożdżówki, ale Twoje też nieeeeźle się prezentują ;-)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :) Musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
ŚLiczne!
OdpowiedzUsuńCzekam na jagody i też upiekę.
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis.
wyglądają imponująco :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że są przepyszne, a na zdjęcia wręcz nie mogę się napatrzeć;)))
OdpowiedzUsuńoch, iel ja bym dała za taką jagodziankę!
OdpowiedzUsuńwszystko bym teraz dała za taką jagodziankę ;)
OdpowiedzUsuńSą śliczniutkie :) Nie wiem dlaczego nie ma tu mojego komentarza? czyżbym przeoczyła? Teraz nadrabiam, a w weekend upiekę dla nas jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam!! Wspaniałe, pachnące!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńŁucjo cieszę się bardzo:-)
Usuń