Google+ Pomysłowe Pieczenie: Placki

niedziela, 8 października 2017

Placki

delikatne i puszyste



Placki te robimy w każdą sobotę a moja córka jest mistrzynią w przygotowywaniu ciasta na nie. Przepis jest tak prosty i nie trzeba nawet mieć miksera, wystarczy trzepaczka i dobra patelnia:-) Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i gdy dodamy do nich ulubione owoce, bitą śmietanę i polejemy miodem to zapewniam was, że będzie to wasze najpyszniejsze śniadanie. Moja rodzina uwielbia takie poranki:-)


Składniki:

2 jajka

szczypta soli

1 szklanka mąki pszennej ( 170 g )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki oleju

1 łyżka cukru pudru

2/3 szklanki mleka

olej do smażenia 

Przygotowujemy 2 miski. Oddzielamy białka od żółtek i do jednej miski dajemy żółtak a do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek w 3 turach na zmianę z mlekiem, dokładnie mieszając każdą dodaną porcję. Wlewamy olej i łączymy z ciastem, które będzie dość gęste. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodajemy do gotowego ciasta również w 3 turach, staramy się dokładnie ale delikatnie wmieszać białka tak by całą masa była mocno napowietrzona. 
Placki smażymy na patelni wysmarowanej olejem, na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:-)





3 komentarze: