Ja w tym roku po raz pierwszy idę z córką na takie przyjęcie, więc spodziewam się samych małych czarownic, wampirów i masy cukierków. Dobrze, że przygotowanie takiego deseru zajmuje chwilę, bo po nocy wrażeń przyda się coś idealnego na zakończenie:-)
Składniki na warstwę z chia
500 ml mleka
2 łyżki kakao
4 czubate łyżki nasion chia
15 ml ginu
1 łyżka miodu
Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy kakao i miód i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy gin i nasiona chia, ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
400 g obranej dyni
1/2 pokrojonego w kostkę mango
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
30 mil ginu
200 ml mleka skondensowanego
Gotową dynię umieszczamy w misie blendera ręcznego* razem z pozostałymi składnikami i miksujemy do uzyskania gładkiego musu. Jeśli mus będzie za gęsty można dodać trochę mleka.
Gotowy mus przekładamy na zmianę z mlekiem z nasionami chia, najlepiej do wyższych szklanek. Wierzch każdego deseru posypujemy cynamonem lub kakaem.
Smacznego
* Używam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko wszystko zmiksował.
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
elegancko i halloweenowo :) super :)
OdpowiedzUsuńCzeka na mnie dynia, więc koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń