Google+ Pomysłowe Pieczenie: Deser dyniowy z chia

wtorek, 31 października 2017

Deser dyniowy z chia

tylko dla dorosłych:-)




Moja tegoroczna propozycja na Halloween. Pyszny i aromatyczny mus dyniowy z odrobiną ginu połączony z nasionami chia zatopionymi w kakaowym mleku. Połączenie bardzo ciekawe i muszę przyznać, że pyszne. Jeśli wyprawiacie przyjęcie to będzie to idealny deser dla Waszych gości. 
Ja w tym roku po raz pierwszy idę z córką na takie przyjęcie, więc spodziewam się samych małych czarownic, wampirów i masy cukierków. Dobrze, że przygotowanie takiego deseru zajmuje chwilę, bo po nocy wrażeń przyda się coś idealnego na zakończenie:-)


Składniki na warstwę z chia


500 ml mleka 

2 łyżki kakao

4 czubate łyżki nasion chia

15 ml ginu

1 łyżka miodu

Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy kakao i miód i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy gin i nasiona chia, ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.



Składniki na mus dyniowy


400 g obranej dyni

1/2 pokrojonego w kostkę mango

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

sok z 1/2 cytryny

30 mil ginu

200 ml mleka skondensowanego


Dynię umieszczam w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st do miękkości. Gdy jest już miękka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gotową dynię umieszczamy w misie blendera ręcznego* razem z pozostałymi składnikami i miksujemy do uzyskania gładkiego musu. Jeśli mus będzie za gęsty można dodać trochę mleka.

Gotowy mus przekładamy na zmianę z mlekiem z nasionami chia, najlepiej do wyższych szklanek. Wierzch każdego deseru posypujemy cynamonem lub kakaem.
Smacznego




* Używam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko wszystko zmiksował.

Wpis powstał we współpracy z firmą Braun 



2 komentarze: