Google+ Pomysłowe Pieczenie: Chleb orkiszowy na zakwasie

czwartek, 20 grudnia 2012

Chleb orkiszowy na zakwasie

Mój ulubiony

Kolejny rewelacyjny wypiek. Dla wszystkich fanów chlebów orkiszowych. Ten nie ma sobie równego. Zachowuje świeżość do tygodnia a jego walory smakowe są wręcz uzależniające. Ma regularne dziurki, lekko słodki posmak dzięki dodanym rodzynkom i bardzo chrupiącą skórkę. Z tego przepisu robię orkiszowca co 2 tygodnie bo wychodzą dwa bochenki. Jeszcze mi się nie znudził.  Jeśli chodzi o czas przygotowania takiego chlebka to będą nam potrzebne 2 dni. Zaczynami w wieczór poprzedzający dzień pieczenia. Proszę się nie zniechęcać bo naprawdę warto.

Chleb orkiszowy na zakwasie z rodzynkami
Źródło inspiracji: Pracownia Wypieków

Składniki na zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 100 g wody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g wrzącej wody
Zakwas, mąkę i 100 g wody umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
W tym samym czasie w małej miseczce umieścić 50 g rodzynek i zalać je 50 ml wrzącej wody. Przykryć folią i również pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie rodzynki zmiksować razem z wodą blenderem i dodać do zaczynu.

Pozostałe składniki na chleb:

  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrobić ciasto. Będzie ono miało lekko rzadką konsystencję.
Ciasto przelać do 2 foremek, keksówek o wymiarach 20 x 10 wysmarowanych masłem i posypanych otrębami. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć do wysokości foremki.
Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 230 st.C, piec 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez kolejne 25 minut. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu daje głuchy dźwięk.
Studzić na kratce.
Z białym serem , śledzikiem  lub wędzonym łososiem smakuje najlepiej:-)
Smacznego:-)
 



 
 




11 komentarzy:

  1. Ciekawe, ciekawe...
    Sama fotografujesz swoje dania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sama:-)ale amatorka ze mnie totalna:-)

      Usuń
    2. Chciałem tylko powiedzieć, że to są dobrze zrobione zdjęcia. No i to co na zdjęciach też :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo, to dla mnie duży komplement. Fotografia jest moim wielkim wyzwaniem czasem więcej czasu zajmuje mi sfotografowanie dania niż jego przyrządzenie:-)

      Usuń
  2. Oliwio! Piękny chleb! Uwielbiam orkiszowe wypieki.
    Przepysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny chleb! I jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ostatnio ten chleb. Niestety dałam za dużo ciasta do formy i nie wyrosło jak powinno do tego musiałam długo trzymać w piekarniku, bo w środku ciągle był mokry :( Więc dla mnie nauczka na przyszłość i rada dla innych: nie dawać za dużo ciasta do jednej formy :D

    A poza tym chleb w smaku wyszedł świetny, najlepiej nam smakował z dżemem śliwkowym.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danielo mam nadzieję, że się nie zraziłaś i jeszcze raz upieczesz chlebek tym razem w dwóch foremkach:-). Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Są jakieś przepisy na chleb orkiszowy bez mąki pszennej?:( Muszę unikać pszenicy i chcę sobie sama upiec chlebek, mam już zakwas żytni i mąkę ale nie mam przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, możesz upiec chleb orkiszowy na miodzie http://pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-orkiszowy-na-miodzie.html w przepisie nie ma ani grama mąki pszennej:-)

      Usuń
    2. albo ten http://pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk/2012/03/chleb-orkiszowy.html też bez mąki pszennej:-)

      Usuń