Jeśli lubicie słodko słone połączenia to taka wersja sałatki jest dla Was. Gruszka koniecznie musi być bardzo dojrzała i soczysta a ser marynowany w aromatycznym oleju, dodatek orzechów bardzo podkreśla smak a kilka kropel miodu dopełnia całości. Z podanych składników wyjdzie ok 10 małych kulek sera. Serdecznie polecam!
Składniki na marynowany ser:
150 g śmietankowego serka Almette
30 g kremowego sera koziego
30 g posiekanych orzechów włoskich
ok 300 ml aromatyzowanego oleju, ja użyłam z pieczonym czosnkiem
Dodatkowo:
dojrzała gruszka
sok z cytryny
orzechy włoskie
łyżka miodu
Serek Almette łączymy z kozim serkiem tak by powstała gładka masa. Z sera formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w posiekanych orzechach włoskich. Serowe kulki umieszczamy w słoiku i zalewamy olejem, ser całkowicie musi być zanurzony w oleju. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Dojrzałą gruszkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Gruszkę pokroić na plasterki, usunąć pestki, a każdy plasterek skropić sokiem z cytryny, gruszka wtedy nie ściemnieje w miejscach gdzie była przekrojona. Plasterki gruszki przełożyć kulkami serka, tak by gruszka była w pozycji pionowej. Ja na jedną gruszkę użyłam 3 kulki sera. Gruszkę polać łyżką miodu. Podawać z dodatkową porcją orzechów włoskich polanych miodem.
Smacznego!
dojrzała gruszka
sok z cytryny
orzechy włoskie
łyżka miodu
Serek Almette łączymy z kozim serkiem tak by powstała gładka masa. Z sera formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w posiekanych orzechach włoskich. Serowe kulki umieszczamy w słoiku i zalewamy olejem, ser całkowicie musi być zanurzony w oleju. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Dojrzałą gruszkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Gruszkę pokroić na plasterki, usunąć pestki, a każdy plasterek skropić sokiem z cytryny, gruszka wtedy nie ściemnieje w miejscach gdzie była przekrojona. Plasterki gruszki przełożyć kulkami serka, tak by gruszka była w pozycji pionowej. Ja na jedną gruszkę użyłam 3 kulki sera. Gruszkę polać łyżką miodu. Podawać z dodatkową porcją orzechów włoskich polanych miodem.
Smacznego!
Olimpio, Ty czarodziejko ;)) jak ta gruszka bajecznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAluś serdecznie dziękuję, bardzo mi miło:-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, potwierdzam czarodziejka z Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:-)
UsuńPięknie podana :)
OdpowiedzUsuńdziękuję miło mi:-)
UsuńCudenko! Zjadlabym z wielka przyjemnoscia :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Majeczko:-), dziękuję:-)
UsuńBardzo mi sie kojarzy z moja gruszka :-)
OdpowiedzUsuńmi się kojarzy z jesienią:-), podaj link do swojej to sobie popatrzę:-)
UsuńPo prostu bajka:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuję:-)
UsuńOlimpio, przeszłaś samą siebie! po prostu czuję się oczarowana.
OdpowiedzUsuńAdrianno aż wypieków dostałam, dziękuję bardzo:-)
UsuńMuszę spróbować koniecznie, wygląda uroczo i smakowicie! :))
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco : )
OdpowiedzUsuń