Google+ Pomysłowe Pieczenie: Babeczki

środa, 19 grudnia 2012

Babeczki

Na moje imieniny, najprostsze:-)


Kilka dni temu obchodziłam imieniny. Choć był to dzień jak co dzień to jednak wyjątkowy. Wszyscy mi bliscy składali życzenia a ja upiekłam z tej okazji babeczki by poczęstować nimi rodzinę. Może Ty dzisiaj też obchodzisz imieniny? Niech to będzie wirtualny prezent ode mnie:-). Drogi Dariuszu, Kazimierzu, Tymoteuszu, Beniaminie niech to będzie wyjątkowy dzień dla Ciebie. Wszystkiego najlepszego w Dniu Imienin:-)
Babeczki są pyszne, z kokosem i orzechami, udekorowane kakaową masą. Są tak proste w wykonaniu, że można je zrobić na poczekaniu, bez miksera i ucierania. Polecam nie tylko na imieniny:-)




Składniki na 12 babeczek:

  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 35 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 125 g masła roztopionego
  • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Nagrzać piekarnik do 180 st.C
Włożyć papilotki do formy na babeczki, muffinki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, kokos i orzechy. Na środku zrobić wgłębienie i wlać roztopione masło, rozpuszczona czekoladę, jajka, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto rozdzielić równomiernie do papilotek.
Piec przez 15 - 20 minut. Do suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia w formie przez 5 minut, a następnie wyjąć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na masę kakaową:

  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 15 g roztopionego masła
  • 3 łyżki wrzącej wody
Cukier i kakao przesiać przez sitko. Dodać masło, wodę i wymieszać do konsystencji gładkiej masy. Ozdobić babeczki i posypać je kawałkami startej czekolady
Smacznego:-)

 
 
 
 



6 komentarzy: