Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pieczona czerwona kapusta

środa, 25 stycznia 2017

Pieczona czerwona kapusta

idealny dodatek do obiadu




Czerwona kapusta jest jedną z moich ulubionych warzyw. Lubię ją podawać jako dodatek do obiadów i chyba najczęściej duszę ją z dodatkiem czerwonego wina i podają do kurczaka. Dzisiaj mam dla was przepis na trochę inną wersję czerwonej kapusty, a mianowicie pieczoną z jabłkiem, tymiankiem i octem balsamicznym. 




Składniki

800 g czerwonej kapusty

1 jabłko

10 g świeżego tymianku

3 łyżki oliwy

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz


Kapustę i jabłko płuczemy i osuszamy. Kroimy na plasterki o grubości 2 cm i układamy na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy solą i pieprzem. Z oliwy, miodu i octu balsamicznego robimy dressing, którym polewamy kapustę i jabłko. Na wierzchu układamy gałązki tymianku. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Jeśli kapusta zacznie się za szybko przypiekać, można przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczona kapusta powinna być miękka i lekko karmelizowana. Podajemy jako dodatek do obiadu, grilla lub jemy jako samo danie.

Smacznego:-)

21 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszała o takim czymś! Muszę koniecznie zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem. Czerwona kapusta nie jest mi obojętna. Lubię i chętnie spróbuję w takiej wersji jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to połączenie smaków, ciekawa jestem jak finalnie smakuje taka kapusta. Na pewno sprawdzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakuje więc mam nadzieję, że i Tobie posmakuje:-)

      Usuń
    2. Fajnie smakuje też sałata lodowa w tej wersji

      Usuń
  4. Przepiekne zdjecia, jak obrazy Starych Mistrzow...Swietny pomysl :-)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam kapusty, wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja często piekę zarówno czerwoną jak i białą, polecam:-)

      Usuń
  6. Piękne kolory :) a do stosowania w kuchni polecić mogę moje ostatnie odkrycie wodę z filtra redox fitaqua- woda ta pomaga odkwasić organizm, zmniejsza działanie wolnych rodników, zapobiega chorobom.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czerwoną kapustę. Ale w takiej odsłonie widzę ją pierwszy raz. Prezentuje się wyśmienicie muszę i ja wypróbować. To musi być absolutna poezja smaku i doświadczenie dla podniebienia, kapusta z jabłkiem pieczonym. Jutro będzie i u mnie na obiad królować kapusta!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, to zdecydowanie coś dla mnie :) Też lubię kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdy pieke kapuste z jabłkiem ro stosuje podobne połączenie smaków. Cukier trzcinowy, ocet balsamiczny... jednak ja pieke w miarę drobno posiekana kapustę i jabłko. Muszę spróbować twojej wersji, jest intrygujaca.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie jadłam kapusty w takiej odsłonie ale zrobiłam i polecam. Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń