Google+ Pomysłowe Pieczenie: Rozgrzewająca zupa marchewkowa

poniedziałek, 13 lutego 2017

Rozgrzewająca zupa marchewkowa


Pyszna i sycąca!





Zimno, zimno i do wiosny jeszcze daleko, luty nie rozpieszcza nas i choć bardzo chcemy troszkę słońca to musimy pogodzić się z tym, że zima wciąż trwa. Dlatego nim na dobre zaczniemy miksować wiosenne koktajle teraz musimy zadowolić się daniami, które rozgrzewają i dodają nam energii na przetrwanie tych zimnych dni. Ja mam dzisiaj dla was rewelacyjny przepis na zupę marchewkową, zupę która rozgrzewa, jest pełna aromatów i ma idealną konsystencję. Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli posiada się ręczny blender, który wykona za nas tą mniej przyjemną część gotowania czyli krojenie i miksowanie. Moim pomocnikiem jest ręczny blender firmy Braun *, który bardzo polecam w codziennym gotowaniu. Sprawi on, że z przyjemnością zabierzecie się za gotowanie zwłaszcza jak skorzystacie z gotowych przepisów, które dla was tworzę:-)
Wracając do zupy dodam jeszcze, że migdały i czerwona cebula nadają zupie wyjątkowości i podkreślają jej smak, dlatego gości u mnie na stole bardzo często.

Składniki:

2 łyżki oliwy 

2 średnie cebule

10 g startego świeżego imbiru

2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 laski cynamonu

1 kg marchewki

500 ml wywaru warzywnego

700 ml wody

200 g naturalnego jogurtu typu grecki

3 ząbki czosnku

1 mała czerwona cebula

20 g płatków migdałowych

świeże liście kolendry, posiekane

sól i pieprz do smaku

W dużym garnku na średniej mocy palniku rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy imbir, kumin, kolendrę i laskę cynamonu, cały czas mieszamy aż przyprawy zaczną uwalniać aromat ok 1 minuty. Do garnka dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, wywar i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika, garnek przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, do momentu aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie wyjmujemy z garnka laskę cynamonu i odstawiamy zupę na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie do miski wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka a migdały możemy podprażyć na suchej patelni.
Zupę miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję. Ponownie podgrzewamy aż będzie gorąca, przyprawiamy do smaku i podajemy z czosnkowym jogurtem, cebulką i migdałami całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy liśćmi kolendry. 

Smacznego!

* Używam blendera Braun Multiquick 9 KLIK  który idealnie miksuje zupy a przystawka do krojenia warzyw jest ostra i kroi warzywa na idealne kawałki.



Wpis powstał we współpracy z marką Braun.



4 komentarze:

  1. Takie kolory to teraz na wagę złota! I te przyprawy korzenne o tej porze roku - nie ma nic lepszego. Zjadłabym taką zupę, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupa! Aż wychodzi do mnie z monitora;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje ta zupa <3 z chęcią wypróbuje przepis :D pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. I ten kolor po prostu hipnotyzuje :)

    OdpowiedzUsuń