Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sałatka z komosą ryżową i cieciorką

wtorek, 21 lutego 2017

Sałatka z komosą ryżową i cieciorką

zdrowa i aromatyczna!



Mam dla Was przepis na super szybką i pyszną sałatkę. Taką, która idealnie nadaje się na zabranie do pracy lub gdy mamy ochotę na małą przekąskę w domu, przed obiadem. Komosa ryżowa jest idealną bazą do sałatek, wystarczy dodać do niej ulubione warzywa, zioła, sery czy orzechy, skropić prostym dressingiem i pyszny posiłek gotowy. 

Składniki:


60 g komosy ryżowej

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki posiekanej świeżej mięty

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki posiekanej dymki

200 g ugotowanej ciecierzycy 

10 pomidorów koktajlowych

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki dobrej oliwy

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku 

Komosę umieszczamy na sicie i płuczemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 120 ml wody, wsypujemy komosę i sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, aż komosa całkowicie wchłonie wodę. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Przekładamy komosę do dużej miski i dodajemy do niej pozostałe składniki. Z soku z cytryny, oliwy i modu robimy dressing, którym polewamy sałatkę. Całość dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut a następnie podajemy.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Piękna ta sałatka i na pewno pyszna. Zdjęcia tak apetyczne, że aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam komosę! Idealne nasionka na salatkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, taki powiew wiosny i poprawiacz humoru :)

    OdpowiedzUsuń