Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pieczeń z indyka

poniedziałek, 27 lutego 2017

Pieczeń z indyka

idealna na obiad i do kanapek!



Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pieczeń. To jedno z tych dań, które przygotowuję dość często gdyż smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W dniu upieczenia podaję pieczeń do obiadu razem z tłuczonymi ziemniakami i surówką a następnego dnia idealnie sprawdza się na kanapkach z dodatkiem musztardy. Jest lekko odtłuszczona bo z mięsa indyczego z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki i tartej marchewki. Dodaję również suszoną żurawinę, która idealnie komponuje się z mięsem.
Jeśli przepis spodoba się to koniecznie zapiszcie go, bo zbliża się Wielkanoc a taka pieczeń będzie idealna na świąteczny obiad:-)


Składniki

500 g ekologicznego mielonego mięsa z indyka

3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

70 g startej marchewki

1/2 średnie cebuli, startej 

1 ekologiczne żółtko

25g bezglutenowych płatków owsianych

60 ml mleka

25 g masła

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli lub do smaku

1łyżka suszonej żurawiny

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.

Wszystkie składniki łącznie z odstanymi płatkami owsianymi umieszczamy w misie blendera ręcznego* i miksujemy KLIK aż wszystko dokładnie się połączy. Nie miksujemy zbyt długo bo wtedy pieczeń po upieczeniu będzie zbyt zbita. 


*Użyłam blendera firmy Braun Multiquick 9 KLIK , który w kilka sekund dokładnie połączył wszystkie składniki.




Przygotowaną masę mięsną wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę szczelnie przykrywamy folią. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut. Posypujemy dodatkową porcją natki pietruszki i żurawiną,podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!



Wpis powstał we współpracy z firmą Braun



2 komentarze:

  1. Świetna pieczeń. Dawno takiej nie robiłam, ale ta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń