Mam dla Was przepis na super szybką i pyszną sałatkę. Taką, która idealnie nadaje się na zabranie do pracy lub gdy mamy ochotę na małą przekąskę w domu, przed obiadem. Komosa ryżowa jest idealną bazą do sałatek, wystarczy dodać do niej ulubione warzywa, zioła, sery czy orzechy, skropić prostym dressingiem i pyszny posiłek gotowy.
Składniki:
60 g komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej dymki
200 g ugotowanej ciecierzycy
10 pomidorów koktajlowych
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki dobrej oliwy
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Komosę umieszczamy na sicie i płuczemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 120 ml wody, wsypujemy komosę i sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, aż komosa całkowicie wchłonie wodę. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Przekładamy komosę do dużej miski i dodajemy do niej pozostałe składniki. Z soku z cytryny, oliwy i modu robimy dressing, którym polewamy sałatkę. Całość dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut a następnie podajemy.
Smacznego!
Piękna ta sałatka i na pewno pyszna. Zdjęcia tak apetyczne, że aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło dziękuję :-)
UsuńAch zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam komosę! Idealne nasionka na salatkę
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, taki powiew wiosny i poprawiacz humoru :)
OdpowiedzUsuń