Google+ Pomysłowe Pieczenie: Torcik truskawkowy

niedziela, 26 lutego 2012

Torcik truskawkowy


Środek zimy a mi się marzą truskawki, bita śmietana, jakieś leciutkie ciacho. Tak sobie siedzę i myślę, że upiekę biszkopta i zrobię torcik truskawkowy. W przepisie tym wykorzystałam 20 minutowy biszkopt oraz barwnik spożywczy by nadać torcikowi ciekawy wygląd.


Składniki:
  • 1 szklanka maki pszennej (250ml)
  • 1/2 szklani mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki (7.5 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (15ml) którym należy zalać proszek do pieczenia
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Do przełożenia tortu i dekoracji
  • 500ml słodkiej śmietany (co najmniej 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • słoik dżemu truskawkowego (użyłam własnej roboty)
  • kieliszek wódki( opcjonalnie)
  • uprażona mieszanka orzechów i migdałów (drobno posiekanych)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dżem wymieszać z wódką.

Metoda:


Całe jajka utrzeć z cukrem w mikserze, końcówką do ubijania białek.
MIKSOWAĆ DOKŁADNIE 20 MINUT, nie mniej, nie więcej. Masa będzie prawie biała i znacznie zwiększy swoją objętość. Po tych 20 minutach do ubitych jaj dodać mąkę i proszek do pieczenia zalany octem oraz barwnik spożywczy. Krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną lub bułką tartą i wlać całą masę, włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok 30 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek wyciągniemy suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu formę z biszkoptem pozostawić w uchylonym piekarniku, aż ciasto całkowicie ostygnie.

Wykonanie:

Przekroić biszkopt na 3 części. Pierwszą część posmarować dżemem a następnie posmarować warstwą bitej śmietany. Położyć następną warstwę i ponownie posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnią warstwą biszkopta. Resztę śmietany wyłożyć wierzch i boki biszkopta. Udekorować truskawkami, boki obsypać prażonymi orzechami i migdałami.



2 komentarze:

  1. Cudeńko !!!! Na pewno bardzo smaczne !! Ale mam pytanie jak robisz dżem truskawkowy że ma tak cudowny kolor !!!?? mnie zawsze wychodzi ciemny !! pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że mój domowej roboty dżem też jest ciemniejszy niż na zdjęciu, które było robione 2 lata temu i z lampą błyskową, która zmienia kolory:-). Mój dżem ma piękny kolor bo gdy gotuję truskawki robię to bardzo krótko i dodaję soku z cytrynya potem dodaje pektyny by dżem zgęstniał:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń