Google+ Pomysłowe Pieczenie: Red Velvet po mojemu

sobota, 24 marca 2012

Red Velvet po mojemu


Jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam, zaliczam go do tych nietypowych tortów, które warto spróbować choć raz w życiu:-). O upieczenie tego poprosiła mnie koleżanka i jest to tort urodzinowy dla jej mężczyzny. Mój Red Velvet powstał na bazie tego klik, z malutkimi zmianami:-). Ciasto jest ciężkie i wilgotne, krem jest maślany i lekko słonawy ale w połączeniu ze słodkimi czereśniami jest rewelacyjny. Mam cichą nadzieję, ze solenizant będzie zachwycony takim tortem:-).



Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa
Nie używamy miksera, wszystko mieszamy widelcem w jednym kierunku.
  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cream of tartar (kamień winny)
  • 1 szklanka oleju z oliwek
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • czerwony barwnik spożywczy ( ja użyłam Sugarflair poppy red ok 15 g )
Przygotować dwie tortownice o średnicy 22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i cream of tartar, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia.
Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi i wymieszać widelcem na gładką masę.
Ciasto podzielić równo na dwie tortownice. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie ok 5 minut, następnie wyjąc i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa kremowa:
  •  2 opakowania serka philadelphia ( 600 g )
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • szklanka czereśni z kompotu lub świeżych ( wydrylowanych) do przełożenia ciasta
W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier cały czas  ucierając. Dodać wanilię, ekstrakt migdałowy i serek, zmiksować.

Wykonanie ciasta:

Przestudzone ciasto przełożyć warstwą kremu, na krem ułożyć czereśnie. Boki i wierzch wysmarować resztą kremu. Wierzch ciasta posypać okruszkami, które można otrzymać lekko ścinając wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:-)

7 komentarzy:

  1. interesujaca kombinacja, to jak polaczenie red velvet z blackforest cake. Bede musiala sprobowac z tymi czeresniami.

    OdpowiedzUsuń
  2. żałuję, że nie ma w przekroju, ale i tak jest piękny !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, wlasnie poprosilam kolezanke by zrobila zdjecie jak juz solenizant pokroi tort, wiec mam nadziej, ze uda mi sie wstawic zdjecie w przekroju:-). Rowniez pozdrawiam i dziekuje za zaproszenie do siebie:-)

      Usuń
  3. O matko ślinie się znowu! Zjawiskowy! Jesteś niesamowita! Kiedy już będziesz w tym Wrocławiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwosci kochana, we Wroclawiu bede od 16go czerwca przez 3 miesiace w kazdy weekend:-)

      Usuń
  4. Oj to bardzo bardzo się cieszę!

    OdpowiedzUsuń