Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kardamon i mango

niedziela, 25 marca 2012

Kardamon i mango




To ciasto jest idealnym orzeźwieniem:-). Choć przed nami dopiero gorące dni to ja już teraz chcę się z wami podzielić tym przepisem. Uwielbiam kardamon i uwielbiam mango a gdy połączy się je z taka masa to już nic mi do szczęścia nie potrzeba:-). Ciasto ma dość zbitą konsystencję ale idealnie pasuje do lekkiej, śmietanowej masy. Najbardziej lubię w nim, że ma taki egzotyczny smak. I choć w Indiach nigdy nie byłam to, to ciasto kojarzy mi się z tym magicznym krajem:-).


Składniki:
  •  50 g masła
  • 4 ziarna kardamonu
  • szczypta szafranu
  • 4 duże jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
Rozłupać ziarna kardamonu i wyłuskać z nich malutkie czarne ziarenka. Ziarenka rozetrzeć na proszek.
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia, aż zacznie się ścinać.
W dużej misce umieścić jajka i cukier, zmiksować ze sobą ręcznym mikserem lub trzepaczką. Umieścić miskę na garnku z goracą wodą i miksować aż masa będzie miała jasny kolor i zacznie gestniec. Zdjąć miskę z garnka i nadal miksować aż masa wystygnie i jeszcze bardziej zgęstnieje.
Połączyć męke , szafran i sproszkowany kardamon. Przy pomocy dużej metalowej łyżki, delikatnie wysypać połowę suchych składników i równie delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Wlać chłodne masło ( tylko ciekłą jego cześć, to co się ścięło pozostawić w garnku). Delikatnie wmieszać masło w masę. Wsypać drugą połowę suchych składników i ostrożnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wlać do dwóch foremek ( średnica 20cm, wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem). Piec w 180 st.C ( z termoobiegiem w 160 st.C) przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formach przez 5 minut, następnie wyjać i ostudzić na kratce.

Masa, sos, i dekoracja:
  • 150 ml Śmietany kremówki
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe mango
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • cukier puder do posypania
Ubić śmietanę do momentu aż zacznie gęstnieć, dodać jogurt i 2 łyżki cukru pudru, wymieszać.
Jedno mango, sok pomarańczowy i 1 łyżeczkę cukru pudru umiescic w malakserze, dobrze zmiksować. Przecedzić przez sitko, przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.
Na pierwszy blat ciasta wylozyc krem, na krem ułożyć drugie mango pokrojone w cienkie plasterki, przykryć drugim blatem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem z mango.
Smacznego:-)




3 komentarze:

  1. Skład tego ciasta jest bardzo apetyczny, uwielbiam takie połączenie smaków, wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, ja juz szykuje sie na upieczenie kolejnej pysznej kombinacji smakowej ananas i kokos:-). Serdecznie zapraszam:-)

      Usuń
  2. Ty naprawdę jesteś niesamowita! Kiedy Ty znajdujesz na to czas?

    OdpowiedzUsuń