Święta Wielkanocne w moim domu były bez mazurka, po prostu nie było takiej tradycji. A szkoda, bo gdy dzisiaj pierwszy raz w życiu go upiekłam i spróbowałam to jest czego żałować. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, można je przystroić na milion sposobów i zawsze będzie wyglądało rewelacyjnie. Dzisiejszy, pierwszy ale na pewno nie ostatni mazurek pochodzi z bloga Trufla . Polecam do upieczenia w te Święta:-)
Składniki na kajmak:
- 400 ml pełnotłustego mleka
- 200 ml śmietanki ( 36%)
- 200 g cukru
- odrobinka mielonego imbiru, na czubku noża
- szczypta soli morskiej
Masa będzie rzadka, ale po czasie zgęstnieje, pamiętać by ją mieszać, by masa była jednolita i żeby się nie przypaliła. Gdy masa będzie mieć konsystencję gęstej śmietany i nabierze ciemno - brązowego koloru, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Wtedy dodać odrobinę imbiru i sól morska.
Składniki na Kruchy spod:
- 160 g maki pszennej
- 50 g cukru
- 1 małe żółtko
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach wyłożona pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Na zimnym spodzie, rozsmarować kajmak. Odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki, na kilka godzin, lub na noc.
Składniki na masę czekoladowa:
Ciastem cieniutko wylepić foremkę 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach wyłożona pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Na zimnym spodzie, rozsmarować kajmak. Odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki, na kilka godzin, lub na noc.
Składniki na masę czekoladowa:
- 70 g czekolady ( o zawartości co najmniej 70% kakao)
- 1/2 lyzki masla
Czekoladę włożyć do żaroodpornej miski. Miskę postawić na garnuszku z gotująca się wodą (tak by dno miski nie dotykało wrzątku).
Gdy czekolada się rozpuści, dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać. Gdy masło się całkowicie rozpuści i połączy z czekoladą natychmiast zdjąć garnuszek z ognia. Ozdobić mazurek wg uznania. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia czekolady, w chłodnym miejscu. Kroić dowolnie, ostrym nożem.
Smacznego:-)
bardzo ładnie ustrojony.
OdpowiedzUsuńciekawi mnie ten solony kajmak! bardzo intrygujący ;]
Polaczenie slodkiego ze slonym jest poprostu idealne. Ja zakochalam sie w tym mazurku:-). Pozdrawiam
Usuńz kajmakiem też robiłam, jak dla mnie najlepsiejszy :)
OdpowiedzUsuńJa narazie tylko z kajmakiem zrobilam ale mam zamiar wyprobowac cala game mazurkow:-). Pozdrawiam
UsuńNa pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńOj pyszny, pyszny i bajecznie prosty w wykonaniu:-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSolony kajmak jest doskonały, a połączony z kruchym ciastem i czekoladą...czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie w 100%:-)
Usuń