Google+ Pomysłowe Pieczenie: Mazurek z solonym kajmakiem i czekoladą

piątek, 6 kwietnia 2012

Mazurek z solonym kajmakiem i czekoladą


Święta Wielkanocne w moim domu były bez mazurka, po prostu nie było takiej tradycji. A szkoda, bo gdy dzisiaj pierwszy raz w życiu go upiekłam i spróbowałam to jest czego żałować. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, można je przystroić na milion sposobów i zawsze będzie wyglądało rewelacyjnie. Dzisiejszy, pierwszy ale na pewno nie ostatni mazurek pochodzi z bloga Trufla  . Polecam do upieczenia w te Święta:-)


Składniki na kajmak:
  • 400 ml pełnotłustego mleka
  • 200 ml śmietanki ( 36%)
  • 200 g cukru
  • odrobinka mielonego imbiru, na czubku noża
  • szczypta soli morskiej
Do rondelka o grubym dnie wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier, wymieszać trzepaczką. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Masa będzie rzadka, ale po czasie zgęstnieje, pamiętać by ją mieszać, by masa była jednolita i żeby się nie przypaliła. Gdy masa będzie mieć konsystencję gęstej śmietany i nabierze ciemno - brązowego koloru, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Wtedy dodać odrobinę imbiru i sól morska.


Składniki na Kruchy spod:
  • 160 g maki pszennej
  • 50 g  cukru
  • 1 małe żółtko
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 
Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę  23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach wyłożona pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.

Na zimnym spodzie, rozsmarować kajmak. Odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki, na kilka godzin, lub na noc.

Składniki na masę czekoladowa:
  • 70 g czekolady ( o zawartości co najmniej 70% kakao)
  • 1/2 lyzki masla

 Czekoladę włożyć do żaroodpornej miski. Miskę postawić na garnuszku z gotująca się wodą (tak by dno miski nie dotykało wrzątku).
Gdy czekolada się rozpuści, dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać. Gdy masło się całkowicie rozpuści i połączy z czekoladą natychmiast zdjąć garnuszek z ognia. Ozdobić mazurek wg uznania. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia czekolady, w chłodnym miejscu. Kroić dowolnie, ostrym nożem.
 Smacznego:-)








8 komentarzy:

  1. bardzo ładnie ustrojony.
    ciekawi mnie ten solony kajmak! bardzo intrygujący ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polaczenie slodkiego ze slonym jest poprostu idealne. Ja zakochalam sie w tym mazurku:-). Pozdrawiam

      Usuń
  2. z kajmakiem też robiłam, jak dla mnie najlepsiejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja narazie tylko z kajmakiem zrobilam ale mam zamiar wyprobowac cala game mazurkow:-). Pozdrawiam

      Usuń
  3. Oj pyszny, pyszny i bajecznie prosty w wykonaniu:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Solony kajmak jest doskonały, a połączony z kruchym ciastem i czekoladą...czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń