Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ciasto czekoladowo - migdałowe

wtorek, 19 marca 2013

Ciasto czekoladowo - migdałowe




Mamy marzec, mamy więc nową gospodynię w Weekendowej Cukierni Joasię z bloga Kuchnia Josi i nowy wypiek ciasto czekoladowo - migdałowe przez nią zaproponowane. Cieszę się, że i tym razem udało mi się dołączyć do akcji bo dla tego ciasta warto poświęcić kilka chwil. 
Jest bardzo proste w wykonaniu a przy tym przepyszne. Lekko wilgotne i trochę przypominające brownie choć z zakalcem nie ma  nic wspólnego:-). Intensywnie czekoladowe z malutkimi kawałeczkami migdałów w środku, które nadają ciastu dodatkowych walorów. Podane z owocami i kremem śmietanowym tworzy idealne ciasto urodzinowe lub po prostu wspaniały podwieczorek.


 Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta i przyłączenia się do zabawy w weekendowe pieczenie:-)


Składniki:

225 g czekolady deserowej ( u mnie 200 g )

150 g brązowego cukru (u mnie 100 g mieszanki ciemnego i jasnego brązowego cukru )

175 g masła

25 g zmielonych migdałów

3 łyżki pszennej mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 jajek ( u mnie 4 jajka )

100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)

 szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.

Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.

Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i  zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.

W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.

Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.

Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.

Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.
Ja podałam z malinami, jeżynami i borówką amerykańską ( w UK te owoce są przez cały rok ), oraz z masą śmietanową zrobioną ze śmietany kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. 
Smacznego:-)






57 komentarzy:

  1. SZczególnie urodziwe dziś jest twoje ciasto. Torcik na ostatnim zdjęciu po prostu prosi się, aby go skonsumować !


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, torcik urodziwy ale nie ma komu jeść:-), wczoraj się przejadłam a jeszcze pół do zjedzenia zostało:-)

      Usuń
  2. Ależ pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze to ciasto. ; )
    Już nie mogę się doczekać letnich owoców!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, latem te owoce smakują zupełnie inaczej ale u nas są dostępne przez cały rok:-)

      Usuń
  4. obok takiego ciasta trudno przejść obojętnie, świetnie się prezentuje, uroku dodają tu owoce, apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moni:-), ja wczoraj się przejadłam i teraz staram się przechodzić obok niego obojętnie:-)choć to bardzo trudne:-)

      Usuń
  5. Olimpia te owoce na śmietanie wyglądają po prostu bosko. Dużo bym dała za kawałek takiego ciasta teraz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko:-), z wielką przyjemnością poczęstowałabym Cię kawałkiem:-)

      Usuń
  6. Wspaniałe Ci wyszło! I te owoce !!!. Niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie... I te owoce... Bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, te owoce wspaniale dopełniają całość:-)

      Usuń
  8. Obłędne!!! Tylko skąd takie cudne świeże owoce o tej porze roku wytrzasnąć? Dużo optyzmimu i lata na tych zdjęciach :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w UK letnie owoce przez cały rok są dostępne, ale nie mają takiego samego smaku jak te letnie:-) ale posypane cukrem pudrem świetnie uzupełniają całość:-)

      Usuń
  9. Mistrzowski deser. Jak z najlepszej cukierni...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ponownie mam rumieńce na policzkach, bardzo mi miło Marzenko:-)

      Usuń
  10. przepięknie je zaprezentowałaś i zachęciłaś mnie do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha!:D Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. rany....niestety dla mnie nie da sie Twojego bloga oglądać na głodniaka;)
    znalazłam wiele ciekawych przepisów:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jej jak bardzo mi miło, cieszę się, że Ci się u mnie podoba:-)

      Usuń
  13. o jakie piękne to ciasto upiekłaś! super..nie wpadłam na bitą śmietanę normalnie! dzięki wielkie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda wspaniale! A z bitą śmietaną i owocami na pewno pysznie smakuje.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zobaczyłam Twoją propozycję , to wiedziałam że muszę to ciasto upiec i wiedziałam ze musi być z bitą śmietaną i owocami:-)

      Usuń
  15. Ciasto bajeczne :) Chyba jestem jedyną osobą, która nie wypatruje wiosny - ten torcik sprawił, że zapragnęłam, aby był już czerwiec :) Te jeżyny i maliny... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem co czujesz, ja też już bym chciała lata, a tu do wiosny jeszcze tak daleko choć dzisiaj jej pierwszy dzień a zimno jak w środku zimy.

      Usuń
  16. jejku! jakie smaki! Uwielbiam takie ciasta! Czekolada, owoce leśne i śmietanka... wymiękam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To dla mnie ciasto idealne :) uwielbiam migdały i leśne owoce ... a czekolada - od czekolady jestem wręcz uzależniona :):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaka pysznaaaa!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zatęskniłam za latem ... ciasto i zdjęcia wspaniałe, takie lekkie i rześkie!
    pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martuś, mi też tęskno do lata, dziś zjadłam ostatni kawałek ciasta i teraz czekam na kolejne takie ale już w lecie:-)

      Usuń
  20. cudowne ciasto! aż zachciało mi się lata, a tu jeszcze wiosny nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dzisiaj pierwszy dzień wiosny ale w ogóle jej nie czuć(((

      Usuń
  21. wygląda obłędnie!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że przyjęliście zdjęcie:-)

      Usuń
  22. O boże, ale to pysznie wygląda :)) chętnie podkradłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  23. Kochana, ja Ci tam samej? Tęsknisz? Myślę o Tobie:)
    Ale piękności zrobiłaś... Uszlachetniłaś je bardzo!
    Gorąco pozdrawiam z zasypanego śniegiem Borówca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuję, daję radę, jakoś:-). Dobija mnie tylko pogoda za oknem , jak wszystkich zresztą. Wielkanocy nie czuję, nie dość że sama to być może w śniegu bo na jutro zapowiadają mrozy i śnieg w UK. No ale co tu będę lamentować, ciasta trzeba piec i do wiosny jakoś zleci:-). Buziaki kochana

      Usuń
    2. Właśnie na termometr spojrzałam i oczom nie wierzyłam...-11!!!
      Przyjeżdżaj w końcu do Poznania. Muszę Cie poznać osobiście:)

      Usuń
    3. Och ale mi się miło zrobiło:-), koniecznie musimy się spotkać w realu:-). Do Polski przyjeżdżam jednak dopiero na początku czerwca na 3 miesiące i mam nadzieje , że uda mi się wpaść do Poznania:-)Buziaczki!

      Usuń
  24. Wracam z komentarzem, wyróżniłam Cię w Creative Blog Award:)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko dziękuję, to dla mnie wielki zaszczyt!!! Cieszę się:-) i postaram sprostać obowiązkom nominowanej:-)

      Usuń
  25. Już mnie kupiłaś tą bitą śmietaną z owocami. Zjadłabym ogromny kawał choćby zaraz !

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudo! a na dodatek moje ulubione owoce! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Masz bardzo ładne zdjęcia ;3 Zazdroszczę!!
    Ostatnio zrobiłam niemal identyczny tort, ale twój milion razy ładniejszy; D




    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda obłędnie! Intensywnie czekoladowe, z delikatną chmurką śmietanową, przełamane świeżym smakiem owoców... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  29. moje kubki smakowe oszalały!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ślinka cieknie na sam widok zdjęć! Nie wiem, jak ja mogłam je przeoczyć! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń