Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tort Cappuccino

wtorek, 21 maja 2013

Tort Cappuccino


Na powitanie męża i 6 Rocznicę Ślubu:-)




Czekałam na niego prawie 8 tygodni, nawet nie wiem jak ja to przeżyłam. Nie będę się nad tym za bardzo rozwodzić bo już jest przy mnie, choć nie na długo bo szykuje nam się kolejna rozłąka i w dodatku dłuższa od tej. Ale o tym też nie będę się teraz rozwodzić. 
Zrobił mi wielką niespodziankę bo przyjechał w dniu naszej 6 Rocznicy Ślubu:-). To był dla mnie największy i najmilszy prezent jaki mogłam otrzymać. Musieliśmy to uczcić tortem bo co roku tak właśnie robimy. Tym razem chciałam by tort był szczególnie wyjątkowy i by były w nim ulubione smaki mojego męża. Padło więc na tort cappuccino:-). 
Kakaowy biszkopt nasączony likierem kawowym, przełożony przepyszną masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i kawy cappuccino. Najlepszy tort jaki do tej pory jedliśmy. Pasuje na każdą okazję, prócz dziecinnych imprez chyba, że pominiemy alkohol i ilość kawy:-). Wilgotny, delikatny, rozpływa się w ustach:-). Zaprasza na przepis:-)



Baza tortu to kakaowy biszkopt rzucany z tego przepisu klik

Składniki na masę do przełożenia tortu:

300 ml śmietany kremówki ( 36% )
160 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
2 saszetki kawy rozpuszczalnej cappuccino po 18 g każda

Śmietanę wlać do małego garnka i podgrzać aż będzie bardzo gorąca, wrzucić połamaną białą czekoladę i wsypać kawę. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady, można ponownie umieścić na kuchence.
Całość przelać do miski i przykryć folia spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa ma być dobrze schłodzona. Można również schłodzić ją przez noc w lodówce. 
Gdy już będzie mocno zimna, zmiksować ją mikserem, końcówką do ubijania białek, do konsystencji gładkiej masy. Uważać by nie przebić masy i by nie zrobiła się sztywna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą i dodać zimny serek mascarpone łyżeczka po łyżeczce miksując po każdym dodaniu. Gotowa masa powinna być lekka, jasna i gładka.

Do nasączenia biszkoptu:

1/2 szklanki likieru kawowego
1/4 szklanki likieru z białej czekolady
2 łyżki wody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w szklance.

Dodatkowo do dekoracji:

podpieczone płatki migdałów
do posypania starta mleczna czekolada

Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszą część nasączyć obficie alkoholem, wyłożyć 1/3 masy i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć alkoholem i wyłożyć kolejną część masy i ostatni blat, który również nasączyć alkoholem. Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu. Boki tortu udekorować płatkami migdałów a wierzch posypać startą czekoladą.
Smacznego:-)


Źródło: Z moimi zmianami Moje Wypieki

80 komentarzy:

  1. Ale dokładny ! Bardzo adekwatny do takich uroczystości, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły komentarz:-)

      Usuń
  2. Ciężko musi być żyć w takiej wiecznej rozłące. Mam nadzieję, że przynajmniej teraz mąż będzie w domu dłużej niż te 8 tygodni. :)

    Tort wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mąż zostaje ale to ja tym razem wyjeżdżam((, ale to chyba ostatni rok takich rozłąk:-)

      Usuń
  3. Fantastyczny tort! Najlepszego dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. To chyba pierwszy mój tort, który tak fajnie wygląda bo ja nie mam daru do dekorowania ciast:-)

      Usuń
  5. Oszałamiający, to chyba nie przesadna ocena. Bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oszołomiona to ja jestem takim komentarzem, dziękuję:-)

      Usuń
  6. Tak, torcik idealny!
    Olimpio, widać, że robiony z całego serca! Wygląda wyśmienicie, a jak musi smakować to już tylko mogę sobie wyobrazić.
    Życzę Wam wszystkiego najlepszego, wiele wspaniałych razem spędzonych chwil. Byście się rozstawali ale tylko na chwilkę i by ten czas spędzony osobno mijał szybko. Smacznego winka i kolacji wieczorem :)
    Pozdrawiam Ciebie i Twego męża cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Om nom nom! Przepiękny! NIgdy jeszcze nie robiłam sama tortu...Szczególnie to obfite nasączenie mi podchodzi hihi :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort jest fantastyczny jeśli lubisz kawę i alkohol w ciastach:-), jest łatwy do zrobienia daj mu szansę:-)

      Usuń
  8. Oj warto było czekać na takie cudo:-) Wszystkiego co dobre na kolejne lata:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładny:)
    Bardzo jestem ciekawa tego biszkoptu.
    Wypróbuję przy najbliższej okazji.
    Oby czas razem nie mijał zbyt szybko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby:-)! Mam nadzieję, że dobrze Ci się rzuci biszkoptem:-)

      Usuń
  10. Olimpia wielu szczesliwych lat, a tort wyglada obłednie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny! Ale mi smaka narobiłaś :). Gratuluję małżeńskiego stażu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo obłędnie wygląda :) Sama niedługo na dzień Mamy będę robić biszkopt i trochę się boję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Głowa do góry, nie ma czego się bać:-), może zrób biszkopt z tego przepisu, sukces gwarantowany:-)

      Usuń
  13. wspaniały tort i wspaniała rocznica! A Mąż to chyba smakołyk wyczuł i temu tak pędził:) mężowie już tak mają, mój na tort to biegnie na złamanie karku. pozdrawiam i zycze kolejnych szczęśliwych lat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pewnie masz rację, wyczuł w powietrzu, że słodkości na niego czekają w domu i szybciutko do mnie wrócił:-)

      Usuń
  14. Piękny :) mąż na pewno był bardzo zadowolony - faceci to prawdziwe łasuchy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, łasuchy i łakomczuszki:-) w dobrym tego słowa znaczeniu:-). Dziękuję!

      Usuń
  15. Cudowny, fantastycznie się prezentuje. Połączenie smaków uwodzi samym opisem. Jednym słowem zazdraszaczam bardzo, bardzo, bardzooooo!!!!! Pozdrawiam ciepło i WSZYSTKIEGO NAJJJ z okazji tak pięknej rocznicy :D Viola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Violu:-) za tak miły komentarz:-) i życzenia:-)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-), cieszę się, że Ci się podoba Agnieszko:-)

      Usuń
  17. Wspanialy tort! Wprosilabym sie na kawaleczek :) I gratuluje Wam tak wspanialej rocznicy :) Kolejnych 66 lat Wam zycze :)))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  18. Trudno przejść , czy raczej przeklikać taką wspaniałą uroczystość.
    Wszystkiego najlepszego Olimpio.
    Im dłuższa rozłąka, głębsza tęskno­ta, tym większa słodycz spotkania,
    a Ty tę słodycz podbiłaś mocniej tym bardzo pysznym i wytwornym tortem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za taki miły komentarz:-) i również pozdrawiam!

      Usuń
  19. Olimpio, za taki tort dałabym się pokroić na kawałki:-) i wcale nie dlatego, że jestem na diecie:-). Ja po prostu uwielbiam wszystko, absolutnie wszystko co z kawą. Tort wyszedł Ci genialny i wcale się nie dziwię, że uznaliście, że to najlepszy, jaki jedliście...
    Ach...zazdroszczę Wam tej tortowej uczty!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo mi miło, tort zrobiłam po raz kolejny dla moich rodziców:-)też im bardzo smakował! Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  20. Tort wygląda imponująco:) Ja też się skuszę na kawałeczek ponieważ lubię takie kawowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:-) i dziękuję za miły komentarz:-)

      Usuń
  21. Olimpio,
    wiele szczęśliwych chwil,dni i rocznic!
    Tort cudowny i jakże podkreślający wagę uroczystości.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  22. jest piękny!!! no i smak cappuccino!! mmmm..... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tort polecam na karzą okazję:-)

      Usuń
  23. Wszystkiego najlepszego!
    Fajnie, że już jest w domu:)
    i ma ogromne szczęście, że taki tort dostał na powitanie, bardzo bym chciała kawałeczek!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko on już w domu ale za to ja wyjechałam:-). Mam nadzieję, że i on powita mnie jakąś pyszna niespodzianką:-)

      Usuń
  24. Tort jest obłędny. Tak patrzę i patrze i ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. właśnie na taki tort miałam ochotę, zbliżają się moje urodziny, chyba się z nim zmierzę ! z takim tortem rocznica musiała być udana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc moja impreza urodzinowa z Twoim tortem była wspaniała, tort boski, jeszcze raz dziękuję!

      Usuń
    2. Martuś widziałam Twój tort, wyszedł wspaniale:-), cieszę się, że Wam smakował:-)

      Usuń
  26. Uwielbiam sobie popatrzeć :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  27. Gratulacje z okazji rocznicy :)
    Ja sobie nie wyobrażam takiej długiej rozłąki... Chyba bym zwariowała sama tyle czasu... Wiec podziwiam :)
    A tort wygląda cudownie, mąż musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami zastanawiam się jak my dajemy radę, ale jakoś dajemy, łatwo nie jest. Pocieszam się ta myślą, że ten rok to będzie ostatnim z takimi długimi rozłąkami:-)
      Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!

      Usuń
  28. Słodkie powitanie ... musiało być pysznie :)
    No i moje gratulacje z okazji rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Powitania po rozstaniu smakują cudownie ;) a z takim tortem podwójnie cudownie słodką chwilą się stają ...
    Miłości i szczęścia na kolejne wspólne lata Wam życzę :) i oby tych rozstań było jak najmniej nawet jeśli powitania tak słodki smak maja ...
    Gorąco pozdrawiam Was oboje w tym szczególnym czasie ... radujcie się z powrotu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:-) uwielbiam Twoje komentarze:-)

      Usuń
  30. Gratuluję i życzę więcej męża na co dzień :) Ty jesteś po prostu 'perfect housewife' kochana, tort o tym świadczy, moje są zawsze pyszne ale wyglądają dość rozpaczliwie. Taki tort jak Twój nie zdarzył mi się nigdy.
    Ostrzegam, że oczami wylizałam talerzyk :))
    Całuję!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko mi zawsze się wydawało, że moje torty nie są ładne tylko pyszne:-). Może z Twoimi jest identycznie:-)

      Usuń
  31. O matko!!! jakie cudo!! Kochana kolejnych cudownych rocznic, zero rozstań, nawet na kilka dni!!! Ja też ich nie cierpię! Pięknych lat razem i takich tortów na stole :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  32. tort jak z najlepszej cukierni! wspaniałe uczczenie rocznicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, ależ miły komentarz:-), dziękuję!

      Usuń
  33. wygląda cudownie:) na pewno był pyszny:) Najserdeczniejsze życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ach co za cudowny tort. Godzien takiej rocznicy. Szkoda tylko, że mąż zaraz będzie musiał wyjechać, ale smak tortu na pewno zapamięta na długo :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu, tym razem to nie mąż wyjechał tylko ja((( i to aż na 3 miesiące.

      Usuń
  35. Rewelacyjny, świetnie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) chętnie bym się do Was wprosiła na rocznicę :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, choć był bardzo dobry to mieliśmy problem z jego konsumpcją:-), przydaliby się dodatkowi goście:-), bo tort był naprawdę duży:-)

      Usuń
  36. Piękne zdjęcia! ; )
    Tort wygląda świetnie i mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  37. Olimpio wszystkiego co najpiękniejsze dla Was Obojga!
    A tort... śliczny:)
    Uwielbiam ten dreszczyk podekscytowania podczas przygotowywania takich pyszności na różne uroczystości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko ten dreszczyk emocji i ja bardzo lubię:-), dziękuję za odwiedziny:-)

      Usuń
  38. Pięknie się prezentuje! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Olimpio,
    śledzę Twoje wpisy od dłuższego już czasu. W piątek mam zamiar zrobić ten torcik dla mego mężczyzny z okazji urodzin. Chciałabym tylko zapytać o jeden szczegół - mam jedynie likier kawowy,ponieważ tego z białej czekolady jakoś nie mogę dostać nigdzie... Nie wiem co w takim razie zrobić? Czymś zastąpić, czy podać z samym likierem kawowym..? Czy masz może jakiś pomysł? Byłabym bardzo wdzięczna za radę :)
    Z góry dziękuję!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      jak najbardziej możesz użyć jedynie likier kawowy, zwiększ tylko jego ilość
      Pozdrawiam

      Usuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń