Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ciasto pistacjowe

sobota, 16 czerwca 2012

Ciasto pistacjowe

Najdelikatniejsze ciasto ucierane jakie w życiu jadłam:-)



Wobraźcie sobie, że to ciasto jest najdelikatniejszym i najlżejszym ciastem ucieranym:-). Choć na takie nie wygląda to naprawdę takie właśnie jest. A przy tym z pistacjami i cytryną:-). Ja uwielbiam pistacje i już moje finansjerki pistacjowe były rewelacyjne ale to ciasto pobiło je:-). Mi najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka ale również jest rewelacyjne do herbaty:-). Zainspirowała mnie Dorota z Moje Wypieki

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 120 ml oleju
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 160 g zmielonych orzechów pistacjowych niesolonych ( 1 i 1/4 szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skorka z 2 cytryn
  • swieżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijana zacząć stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Miksując po każdym dodaniu. Cienkim strumieniem wlać olej cięgle miksując. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie i przy użyciu drewnianej łyżki delikatnie wmieszać je w masę jajeczną. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
Formę keksówkę  wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 st.C przez ok 50-60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić ciasto w keksówce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. pistacjowe?
    ciekawie wygląda. i na pewno było pyszne!

    OdpowiedzUsuń