Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tarta z advocaatem i białą czekoladą

czwartek, 5 lipca 2012

Tarta z advocaatem i białą czekoladą

Lekkie jak chmurka, delikatne ale dla dorosłych:-)


To cudo , bo tylko tak można nazwać ciasto, które smakuje i wygląda bosko, jest moim najnowszym odkryciem, za które serdecznie dziękuję Dorocie z Moje Wypieki . Tarta jest bardzo kremowa a dodatek alkoholu nadaje jej zupełnie inny wymiar. Dodatkowo posypana jest prażonymi migdałami, które tworzą kontrast do delikatnej masy i nadają ciekawy smak. Kruche ciasto tarty jest najlepszym kruchym ciastem jakie w życiu jadłam. Tak delikatne, że pokuszę się o porównanie go
do ciasta francuskiego. Jest to bardzo eleganckie ciasto, więc jeśli szukacie czegoś oryginalnego na wyjątkową okazję to to ciasto jest waszym zbawieniem:-). Polecam!

Składniki na kruche ciasto:
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować, owinąć folia, lekko spłaszczyć i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki, do schłodzenia.
Formę ( ja użyłam zwykłej tortownicy, bo nie miałam formy na tarte) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 cm i wyłożyć nim formę ( ja wyłożyłam do połowy tortownicy). Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( idealne są kulki ceramiczne), które obciążą ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C a następnie obniżyć do 200 st.C , wstawić ciasto i piec przez ok 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta papier z ryżem i piec kolejne 10 - 15 minut, aż ciasto będzie złociście zrumienione.
Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy np. na paterę.
Składniki na krem z advocaata:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml advocaatu
  • 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone umieścić w naczyniu i dodać advocaat i zmiksowań na gładką masę, bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia składników.

Ponadto:

  • 4-5 łyżek dżemu ( ja użyłam śliwkowego ale można np. z czarnej porzeczki)
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść podprażonych płatków migdałowych
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć dżem. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.


Przed samym podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na tartę, formując np. obłoczki. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!








8 komentarzy:

  1. Ale ropustna tarta! Wygląda genialnie i z pewnością cudownie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta tarta jest po prostu obłędna, połączenie advokata z białą czekoladą to coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń