To cudo , bo tylko tak można nazwać ciasto, które smakuje i wygląda bosko, jest moim najnowszym odkryciem, za które serdecznie dziękuję Dorocie z Moje Wypieki . Tarta jest bardzo kremowa a dodatek alkoholu nadaje jej zupełnie inny wymiar. Dodatkowo posypana jest prażonymi migdałami, które tworzą kontrast do delikatnej masy i nadają ciekawy smak. Kruche ciasto tarty jest najlepszym kruchym ciastem jakie w życiu jadłam. Tak delikatne, że pokuszę się o porównanie go
do ciasta francuskiego. Jest to bardzo eleganckie ciasto, więc jeśli szukacie czegoś oryginalnego na wyjątkową okazję to to ciasto jest waszym zbawieniem:-). Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować, owinąć folia, lekko spłaszczyć i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki, do schłodzenia.
Formę ( ja użyłam zwykłej tortownicy, bo nie miałam formy na tarte) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 cm i wyłożyć nim formę ( ja wyłożyłam do połowy tortownicy). Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( idealne są kulki ceramiczne), które obciążą ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C a następnie obniżyć do 200 st.C , wstawić ciasto i piec przez ok 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta papier z ryżem i piec kolejne 10 - 15 minut, aż ciasto będzie złociście zrumienione.
Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy np. na paterę.
Składniki na krem z advocaata:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 ml advocaatu
- 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
Ponadto:
- 4-5 łyżek dżemu ( ja użyłam śliwkowego ale można np. z czarnej porzeczki)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- garść podprażonych płatków migdałowych
Przed samym podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na tartę, formując np. obłoczki. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ale ropustna tarta! Wygląda genialnie i z pewnością cudownie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:-), smakuje cudnie:-)
UsuńTa tarta jest po prostu obłędna, połączenie advokata z białą czekoladą to coś cudownego :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, to naprawde idealne polaczenie:-)
Usuńwymiękłam...
OdpowiedzUsuńZachecam do przetestowania:-)
UsuńAle bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńZ checia bym sie podzielila:-)
Usuń