Tym razem ciasto upiekłam dla siostry bo lubi ciasta owocowe, lubi tez ciasta babkowe a to ciasto to właśnie połączenie babki i owoców. Jest wilgotne i dość ciężkie ale takie właśnie powinno być. Dodatkowo bardzo, bardzo maślane:-). Przepis trochę zmodyfikowałam , ale
pochodzi z książki pod tytułem "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak klik. Oprócz tego ciasta na blogu pojawi się jeszcze kilka innych wypieków:-). Zapraszam i polecam!
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa.
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g maki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców ( ja użyłam śliwek, truskawek i wisni )
- 100 g masła lub margaryny ( zimne )
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i odstawić. Mikserem ustrzeć masło, na jasną i puszysta masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać cukier. Wbić jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki sypkie i już szpatułką wymieszać wszystko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno ), przełożyć ciasto, szpatułką wyrównać. Ułożyć owoce, równomiernie tak by pokryły całe ciasto. Całość posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175 st.C przez ok 50 minut, do suchego patyczka
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz