Google+ Pomysłowe Pieczenie: Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 i Zakrecone mielone:-)

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 i Zakrecone mielone:-)

Kochani, ruszyło kolejne zadanie do wykonania w Kulinarnym Blogu Roku 2012. Tym razem proszę Was bardzo serdecznie o oddanie głosów na moje Zakręcone mielone. Tylko dzięki Wam Pomysłowe Pieczenie ma szanse zaistnienia oraz dotarcia do szerszego grona czytelników, dlatego każdy głos jest bardzo ważny i za każdy glos będę serdecznie wdzięczna:-)
A oto moje zakręcone mielone:-)

Czyli pyszna zakąska dla kibiców piłki nożnej. Nie lubimy oglądać meczów na głodnego wiec proponuję taką właśnie zakąske. Jest idealna, wygodna w jedzeniu a przede wszystkim pożywna i podawana na ciepło. Alternatywa na bardzo popularne hot dogi czy hamburgery. A poza tym kto nie lubi naszych polskich mielonych? a tak zakręcone polubią nawet europejscy kibice:-)


http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=767








Składniki na 12 sztuk:



  • 20 g masla czosnkowego np. Lurpak
  • 1/2 cebuli, obrana i pokrojona w drobna kostkę
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 lyzeczka mieszanki ziołowej
  • 1 lyzeczka przecieru pomidorowego
  • 1 lyzeczka maki pszennej plus dodatkowo do rozwałkowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki swieżej bazylii
  • 500 g ciasta francuskiego ( moze byc domowe lub kupne )
  • 50 g sera żółtego, startego
  • 1 średnie jajko roztrzepane
  • sol i swieżo zmielony pieprz
W małym garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę aż się zeszkli i zmięknie, cały czas mieszając by się nie przypaliła. Usmażoną cebulkę przenieść do żaroodpornej miski i pozostawić do wystygnięcia. Do cebuli dodać mięso mielone, zioła, bazylię,  przecier pomidorowy i mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto francuskie na kształt kwadratu o boku ok 37 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mieszankę mięsną, zostawiając 2 cm z każdego końca ciasta. Całość posypać startym serem a brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość zwinąć jak roladę. Pokroić na 12 równych części. Tak przygotowane mielone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by się nie dotykały i miały miejsce na wyrośniecie. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią i posmarować wierzch jajkiem, tak by nie spływało po bokach ( zapobiegnie to przywieraniu bułeczki ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie a mieso  będzie upieczone. 
Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, podawać na ciepło z ketchupem lub musztardą.
Smacznego i miłego oglądania meczy! 


A tak wcina je moja córcia:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz