A oto moje zakręcone mielone:-)
Czyli pyszna zakąska dla kibiców piłki nożnej. Nie lubimy oglądać meczów na głodnego wiec proponuję taką właśnie zakąske. Jest idealna, wygodna w jedzeniu a przede wszystkim pożywna i podawana na ciepło. Alternatywa na bardzo popularne hot dogi czy hamburgery. A poza tym kto nie lubi naszych polskich mielonych? a tak zakręcone polubią nawet europejscy kibice:-)
http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=767
Składniki na 12 sztuk:
- 20 g masla czosnkowego np. Lurpak
- 1/2 cebuli, obrana i pokrojona w drobna kostkę
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 lyzeczka mieszanki ziołowej
- 1 lyzeczka przecieru pomidorowego
- 1 lyzeczka maki pszennej plus dodatkowo do rozwałkowania ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki swieżej bazylii
- 500 g ciasta francuskiego ( moze byc domowe lub kupne )
- 50 g sera żółtego, startego
- 1 średnie jajko roztrzepane
- sol i swieżo zmielony pieprz
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto francuskie na kształt kwadratu o boku ok 37 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mieszankę mięsną, zostawiając 2 cm z każdego końca ciasta. Całość posypać startym serem a brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość zwinąć jak roladę. Pokroić na 12 równych części. Tak przygotowane mielone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by się nie dotykały i miały miejsce na wyrośniecie. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią i posmarować wierzch jajkiem, tak by nie spływało po bokach ( zapobiegnie to przywieraniu bułeczki ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie a mieso będzie upieczone.
Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, podawać na ciepło z ketchupem lub musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz