Sernik jest idealny pod każdym względem. Lekki jak pianka, ma konsystencję musu, rozpływa się w ustach. Nie jest za słodki a borówki nadają mu kontrast oraz orzeźwiający smak. W oryginalnym przepisie sernik ten jest wykonany z białej czekolady z akompaniamentem truskawek klik . Obie wersje są rewelacyjne. Smakołyk na lato, który gorąco polecam:-).
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 300 g mlecznej czekolady, roztopionej w kompieli wodnej
- 150 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody
- 500 g swieżych borówek amerykańskich
Twaróg zmiksować z roztopioną czekoladą (może być lekko ciepła). W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówke i wmieszać do masy serowej. Przestudzoną żelatynę wymieszać z masą serową, dodając do żelatyny jedną lub dwie łyżeczki masy serowej a następnie połączyć z całością.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową i całość włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na cała noc.
Przed podaniem udekorować borówkami.
Smacznego:-)
Wygląda przepysznie! super połączenie!
OdpowiedzUsuńDziekuje:-)
Usuńzachęcający! z niecierpliwością czekam aż w lesie pojawią się borówki bo mam już tyle planów co do nich. i oczywiscie dodaję ten sernik na listę oczekujących. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo:-)
UsuńTo pierwsze zdjęcie jest przeapetyczne!
OdpowiedzUsuńbajeczny:)
OdpowiedzUsuńzatęskniłam za smakiem borówek.
OdpowiedzUsuńJuż po samym zdjęciu widać, że sernik musi mieć niebiańsko 'chmurkową' konsystencję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy kolor :) Wygląda na baaardzo puszyscy i delikatny :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie tu u Ciebie, dołączam do obserwatorów;)
OdpowiedzUsuńCzuję się zaszczycona, dziękuję:-)
Usuń