. Na te bułeczki miałam wielką ochotę latem, ale jakoś nie miałam czasu wypróbować przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-waniliowo---truskawkowe. Dlatego moja radość jest podwójna. Bułeczki te są idealne, puszyste, mięciutkie, no po prostu rozpływają się w ustach. Ja zrobiłam je wczoraj wieczorem , ale na wyrastanie wstawiłam do lodówki i piekłam dziś rano. Jak piękniej może zacząć się dzień? Słońce w ogrodzie, a w kuchni zapach truskawkowego lata a przecież to już połowa września. Bardzo serdecznie polecam!!
Składniki na formę o wymiarach 32 x 22:
- 1 szklanka mleka (250m)
- 110 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych ( lub 20 g świeżych)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki o dużej zawartości białka, taka do wypieku chleba jest najlepsza, ale z tortowej też wyjdzie)
Czyli do naczynia wlewacie mleko (o temperaturze pokojowej), ekstrakt z wanilii, dodajecie cukier, masło, roztrzepane jajka. Wszystko mieszacie.
Mąkę zmieszać z drożdżami ( jeśli używacie świeżych musicie najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól oraz mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo by było elastyczne i miękkie ok 10 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Będzie to trwało ok 1,5h. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić.
Formę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć ok 250 g i rozwałkować z niego prostokąt o wymiarach formy, to będzie spód naszych bułeczek dzięki któremu nie wycieknie z nich dżem. Pozostałą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Tak przygotowane ciasto posmarować dżemem, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 15 części, mi wyszło 12 dużych bułeczek ślimaczków:-)
Bułeczki ułożyć w foremce na spodzie z ciasta, w niedużych odległościach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 - 45 minut. Ja pozostawiłam w lodówce na całą noc i piekłam na drugi dzień rano.
Piec w temperaturze 200 st.C przez około 25 - 30 minut. Ciepłe bułeczki polukrować.
Składniki na domowy dżem truskawkowy:
- 600 g truskawek
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
Zdjąć z palnika i ostudzić.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
Smacznego!
Truski z 'drugiego rzutu' - i u mnie na ryneczku można teraz dostać, i to nawet tanio! :D
OdpowiedzUsuńJa sobie wzięłam na marmoladę na święta, do makowca - bo te wyżej zaprezentowane bułeczki już piekłam ;P
Bardzo są smaczne!
Pozdrawiam!
N. (korzystająca z uprzejmości i konta AiS, ażeby się tu u Ciebie móc wykomentować ;PP)
Dziękuje za komentarz i rownież pozdrawiam:-)!
Usuńpo prostu cudne! tęskno za truskawkami trochę...
OdpowiedzUsuń