Google+ Pomysłowe Pieczenie: Terrine z wędzonego łososia z mascarpone i chrzanem

poniedziałek, 17 września 2012

Terrine z wędzonego łososia z mascarpone i chrzanem

 Rolada z wędzonego łososia jako pyszna przystawka na każde przyjęcie:-)




W piątek miałam małe przyjęcie na którym zaserwowałam przystawkę, danie główne i deser. Dzisiaj chcę wam zaprezentować przystawkę a w kolejnych postach pozostałe 2 dania:-). 
Łosoś w takiej wersji jest naprawdę przepyszny a przy tym wygląda szalenie elegancko wiec jeśli chcecie komuś zaimponować to to danie jest idealne. Wymaga troszeczkę pracy z naszej strony, ale
efekt końcowy jest piękny i smaczny. Tą wersję zaprezentowałam ze świeżym ogórkiem ale można również podać z rukolą czy roszpunką lub dowolną sałatką. Przepis podam na foremkę o pojemności 500 ml choć ja robiłam w czterech małych tak by każda osoba miała całą roladkę dla siebie:-)

Składniki na foremkę o pojemności 500 ml:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 200 serka mascarpone lub np. Philadelphia
  • 2 łyżki chrzanu
  • ok 200 g marynowanej czerwonej papryki
Foremkę do terrine wyłożyć folią spożywczą tak by zwisała poza boki foremki.
Serek wymieszać z chrzanem. 

Środek formy wyłożyć szczelnie płatami łososia, tak aby na siebie lekko zachodziły, i wystawały poza foremkę. Wyłożyć warstwę chrzanowego serka przykryć plastrami łososia oraz pokrojoną papryką, całość lekko ugnieść. I tak kolejno nakładać warstwy serka, łososia i papryki aż do wypełnienia całej formy. Na koniec zakryć zwisającymi płatami łososia i owinąć szczelnie zwisającą po bokach folią.
Foremkę należy obciążyć i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6h. Ja wstawiłam na całą noc.
Schłodzona roladę wyjąc z foremki i pokroić na równe kawałki. Przed ułożeniem na talerzu każdy kawałek odwinąć z folii.
Smacznego:-)





2 komentarze: