Natknęłam się na tą tarte tutaj klik i gdy tylko zobaczyłam zdjęcie to koniecznie musiałam to arcydzieło wypróbować :-). Smakuje wyśmienicie i należy do tych dań, które
pobudzają wyobraźnię. Jest to fantastyczny pomysł na danie z bakłażanem i cukinią, ale można wykożystać praktycznie wszystko co lubimy:-). Przepysznie smakuje na gorąco, ale również i na zimno. Gorąco zachęcam do przygotowania tego pięknego dania.
Składniki na tarte:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
Masło pokroić na małe kawałki. Mąkę wysypać na stolnicę i połączyć z zimnym masłem. Dodać żółtko, sól i wodę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować w kulkę i włożyć do lodówki na 40-50 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i włożyć do foremki na tarte. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać np. groch lub ryż (to obciązy ciasto i podczas pieczenia nie ulegnie deformacji). Piec w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 15 minut. Następnie ściągnąć z ciasta papier z grochem i dopiec kolejne 5 minut.
Składniki na nadzienie tarty:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 jajko
- 100 g startej mozzarelli
- oliwa
- sól
- pieprz
Smacznego:-)
cudownie piękna
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, zdjęcia powalają na kolana, aż nie mogę przestać się patrzeć. Rewelacja! Ale dlaczego nie używasz polskich znaków? Tego się nie da czytać :/
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ale moj laptop jest prehistoryczny((((, a klawiatura nie ma polskich znakow. Jestem w trakcie szukania nowego komputera i mam nadzieje, ze latwiej bedzie czytac:-). Pozdrawiam
UsuńŻadna klawiatura nie ma. To nie klawiatura ma mieć, tylko system operacyjny.
UsuńDziękuje za tą podpowiedz:-), czasami rzeczy proste wydają się być najtrudniejszymi:-)
UsuńNoooo, widzę, że się udało! Naprawdę się cieszę. Bo widzisz, jak mawiam przy takich okazjach: jest różnica, czy zrobisz komuś "laske", czy zrobisz komuś "łaskę" :) A niedługo zabiorę się za tę tęczową tartę.
UsuńPowiem Ci szczerze, że i mi było ciężko z tymi pazgrołami i cieszę się bardzo, że wreszcie mój blog będzie czytało się łatwiej. Powodzenia w przygotowaniu tarty:-). Pozdrawiam
UsuńWygląda obłędnie! Po prostu cudna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Obłędnie wygląda. Zachwyca oko i podniebienie. :)
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!!!
OdpowiedzUsuńWooow!
OdpowiedzUsuńnaprawdę arcydzieło, jest piękna.
OdpowiedzUsuńTeraz i ja przepadłam, muszę ją popełnić!
OdpowiedzUsuńHa, zrobiłem wczoraj! :) Co prawda wyszła nieco mniej ładna, ale też daje radę, niedługo u mnie na blogu wyląduje :)
OdpowiedzUsuńNo cieszę się bardzo:-), ładna czy mniej ładna to nie ważne, najważniejsze, że smakowała. Poza tym jesteś pierwszą osobą, która wypróbowała przepis i do mnie napisała. A dla mnie to największy komplement:-). Dziękuje
UsuńFajnie, cieszę się, że mogłem ci sprawić przyjemność :)
UsuńZanim się pojawi u mnie na blogu to możesz tutaj zobaczyć: https://picasaweb.google.com/lh/photo/4seaK9-LUQufBFudzvmM-dMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
Wygląda równie apetycznie jak moja:-), taki artystyczny nieład:-) też zachwyca:-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Podziwiam pomysłowość, wszak je się także oczami:) Dziś robię tartę warzywną i też postaram się aby wyglądała oryginalnie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tarta wyszła piękna i pyszna:-), może pokażesz nam zdjęcia Twojego arcydzieła:-)?
Usuń