Google+ Pomysłowe Pieczenie: Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską

środa, 19 września 2012

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską

Danie główne mojego piątkowego przyjęcia:-)



Szukałam czegoś oryginalnego, dobrze smakującego a przy tym elegancko wyglądającego:-). I natknęłam się na ten oto przepis http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/15/poledwiczki-wieprzowe-z-szynka-parmenska/ od razu wiedziałam, że to będzie moje danie główne:-). Polędwica owinięta w szynkę jest soczysta, aromatyczna i

mięciutka. Akompaniamentuje jej wyśmienity krem twarożkowy. Dodatkowo podałam karmelizowane małe marcheweczki, pieczone pomidory oraz pieczone ziemniaczki. Goście byli zachwyceni różnorodnością smaków oraz prezentacją:-). Byłam z siebie bardzo dumna. Dodam, ze wykonanie tego dania jest tak szybkie, że można je wykonać nawet w tygodniu gdy jesteśmy ograniczeni czasowo. Polecam!

Składniki na 4 osoby:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 5-7 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek
Składniki na krem:
  • 1 łyżka twarożku Philadelphia
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka gorgonzoli
  • 1 łyżka koniaku
  • sól i biały pieprz
Dodatkowo:
  • 4 duże ziemniaki
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 średnie pomidorki 
Dodatkowo:
  • 400 g małych marchewek
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 szklanka wody
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i pieprzu
Wykonanie

Cukinię pokroić na grube ok 1 cm plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, posypać solą, pieprzem, i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. 
Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. 
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć filety aż lekko się przyrumienią, potrwa to ok 3 minuty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 20 minut. Do naczynia z polędwiczkami można  włożyć również pomidorki.

Przygotować krem. Serki twarożkowe i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać i opłukać. Olej wlać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C. Ziemniaki ponacinać wzdłuż ostrym nożem ( w odstępach ok 2mm miedzy nacięciami). Włożyć je do naczynia z rozgrzanym olejem dodać gałązki rozmarynu i piec aż będą złociście spieczone ok 35 minut . Ziemniaki można wstawić do piekarnika 10 minut przed wstawieniem polędwiczek. Dzięki temu i ziemniaki i polędwiczki będą gotowe w tym samym czasie.

Gdy ziemniaki i polędwiczki się pieką można przygotować marchewki.

Do niewielkiego garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać marchewki, miód, tymianek, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż woda praktycznie w całości wyparuje, ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodać masło. Marchewki powinny być ugotowane al dente. 
Gorące filety z polędwiczek ustawiać na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli.
Podawać z marchewką, pieczonym ziemniakiem i pomidorkiem.
Smacznego:-)






4 komentarze:

  1. Ooo i u mnie dziś zawijańce z tą szynką lecz z kurczaka - Twój przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olimpia, bardzo mi miło, że zdecydowałaś się skorzystać z mojego przepisu :)
    Zaproponowany przez Ciebie zestaw brzmi i wygląda baaardzo apetycznie. Wcale się nie dziwię, że Goście byli zachwyceni różnorodnością smaków i prezentacją :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:-), jeszcze nie raz będę krzystała z Twoich wspaniałych przepisów i je polecała innym:-). Fajnie, że taki blog jak Twoj istnieje:-).
      Również pozdrawiam!

      Usuń