tylko chciałby spróbować. Jest leciutka jak chmurka, kremowa, rozpływa się w ustach no i dla dorosłych bo z użyciem likieru z białej czekolady. No ja po prostu zakochałam się w tej tarcie i mój teść również:-). Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i lekko posypać mąką. Następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać np. ryż lub fasolę by obciążyć tartę.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C i wstawić tartę. Piec 15 minut, następnie wyjąć tarte z piekarnika, zdjąć papier z ryżem i piec kolejne 10-15 minut, aż spód się zarumieni.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Tartę wyjąć z formy i umieścić na paterze.Krem z białej czekolady:
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki schłodzonej (36%)
- 4 łyżki likieru z białej czekolady
- 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kompieli wodnej
Składniki na udekorowanie tarty:
- 4 łyżki dżemu jagodowego ( ja użyłam jagodowo-jabłkowego)
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g świeżych jagód lub borówek amerykańskich
Smacznego:-)
rzeczywiście niebiańsko wygląda, a te jagody to taki powiew lata jeszcze :)
OdpowiedzUsuńpiękne, chmura z owocami
OdpowiedzUsuńale fajna tarta - musi się rozpływać w ustach - pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu robiłam podobną tartę, ale bez dżemu i bez kremówki. Chętnie spróbuję Twojej wersji bo wygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuń