Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sałatka z rukoli, kozim serem i ...

wtorek, 18 grudnia 2012

Sałatka z rukoli, kozim serem i ...

Oraz wieloma innymi pysznościami:-)

 
Sałatka ta będzie w sam raz na poświąteczne odchudzanie i diety:-). Jest zdrowa, bardzo pożywna a jej walory smakowe zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Gdybym miała własną restaurację, ta sałatka byłaby na pierwszym miejscu w moim menu:-). Poza tym można ja modyfikować na wiele sposobów dodając do niej tzw. bazę sałatkową jak np. kasze, kuskus czy nawet ryż. Sałatka polana jest rewelacyjnym sosem słodko - kwaśnym, który wydobywa jej głębię smakową. Polecam!


Składniki:
  • 100 g koziego sera ( twardego )
  • 35 g liści rukoli
  • 1 średni burak
  • 1/2 pomarańcza
  • 1/2 owocu granatu
  • 1  mała czerwona cebula
  • 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych
  • tarty parmezan do posypania
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5  łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielony pieprz czarny

Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić go na blaszce wyłożonej folią, posypać go solą i pieprzem, pokropić odrobiną octu winnego, odrobiną miodu i odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec przez 20 minut, do miękkości.
Liście rukoli umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umieścić je w średniej wielkości misce razem z pokrojonym w kostkę serem kozim. Dodać segmenty pomarańczy i ziarna granatu. Cebulkę pokroić w talarki i dodać do sałatki. Dodać buraka.
Robimy sos:
W małej miseczce mieszamy musztardę, miód, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Następnie dolewamy oliwę i przy pomocy jodełki mieszamy całość aż powstanie jednolity sos.
Sałatkę polewamy sosem i posypujemy prażonymi orzeszkami pinii i tartym parmezanem.
Można podawać z ciemnym pieczywem.
Smacznego!





7 komentarzy: