Google+ Pomysłowe Pieczenie: Łosoś w sosie cytrynowo- maślanym z kaparami.

sobota, 12 stycznia 2013

Łosoś w sosie cytrynowo- maślanym z kaparami.

Piękno w prostocie



Czasami mam taki dzień, że im bardziej gotowanie jest skomplikowane tym bardziej jestem z tego zadowolona. To wyzwanie, udowodnienie sobie, że potrafię, chęć zaskoczenia innych, że takie trudne a mi się udało perfekcyjnie. Przyznaję się, że właśnie czasami tak mam. Częściej jednak mam tak, że im prostsze tym pyszniejsze. Bo małe rzeczy cieszą najbardziej, bo piękno tkwi w prostocie, bo czasami niewiele trzeba by sprawić komuś wielką przyjemność.
Również niewiele potrzeba by zrobić łososia w maślanym sosie z kaparami:-)



Łosoś to taka niesamowicie piękna ryba, która jest dostojna i nie za bardzo lubi kiedy akompaniamentują jej ciężkie sosy śmietanowe czy jakieś inne składniki, przytłaczające jej delikatność. Przynajmniej taki jest mój łosoś, a może raczej moja paleta smakowa. Mój łosoś jest prosty ale zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Składniki:
  • 2 filety z łososia ( bez ości )
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki kaparów
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka oliwy
Filety łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować oliwą. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i umieścić na niej łososia. Smażyć na złoto brązowy kolor po obu stronach ( ok 4 minuty na każdą stronę ). Usmażone filety przenieść do żaroodpornego naczynia i umieścić w ciepłym piekarniku na czas zrobienia sosu.
Na patelnię, na której smażyła się ryba wlać ocet winny i gotować ok 1,5 minuty. Następnie dodać masło i wsypać kapary. Smażyć aż kapary lekko się zarumienią a sos lekko zgęstnieje. Na koniec wycisnąć sok z połowy małej cytryny.
Sosem z kaparami polać łososia i podawać z dowolnym dodatkiem. Ja podaję z liśćmi rukoli polanymi sosem miodowo - cytrynowym.
Smacznego!



 
 

8 komentarzy:

  1. Akurat jesli chodzi o łososia, to zwykle im prostszy przepis, tym lepszy, bo łosoś sam w sobie jest już doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale elegancki łosoś! Ja też uważam, że proste może być interesujące i w kuchni i w innych dziedzinach. Pozdrowionka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam łososia, z kaparami musi być mega smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dybko dziękuję:-)

    Justynko jest mega pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię łososia w tej wersji :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale apetycznie wygląda, prawie czuję jego zapach :)
    ja zdecydowanie ostatnio stawiam na proste dania!
    w niedzielę robiłam łososia na patelni grillowej i właśnie takiego sosu mi brakowało, że tez dopiero dziś tu zaglądam :) pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale Marto:-), przepis na sos przyda się przy następnej okazji mam nadzieje:-). Pozdrawiam ciepło

      Usuń