Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kakaowy deser z kaszy jaglanej z truskawkami i jogurtem.

wtorek, 18 czerwca 2013

Kakaowy deser z kaszy jaglanej z truskawkami i jogurtem.

Deser, który można jeść każdego dnia bez wyrzutów sumienia:-)




Jest gorąco, początek lata:-), wreszcie:-). Truskawki osiągnęły najniższe ceny więc korzystam i Was również do tego zachęcam. 
Deser ten jest wyjątkowy i nie tylko dlatego, że ma truskawki ale również dlatego, że jest idealny dla tych którzy zdrowo się odżywiają. O walorach kaszy jaglanej pisałam tutaj klik , tym razem to jej słodka odsłona. Jeśli lubicie desery a jecie je rzadko ze względu na ich kaloryczność, polecam ten ponieważ jest bardzo nisko kaloryczny. Może on być również serwowany na śniadanie:-) lub zwyczajnie wtedy kiedy mamcie ochotę na coś wyjątkowego:-). Jest delikatny i wspaniale wyważony smakowo. Słodycz daktyli, gładkość awokado, orzeźwienie jogurtu i aromat truskawek sprawiają, że jest to deser idealny, który dostarczy nam dużo zdrowia i radości:-)




Składniki na 2 małe lub jeden duży pucharek:

1/2 awokado
1/2 szklanki kaszy jaglanej
9 daktyli ( najlepsze są Medjool )
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka kakao
250 ml mleka +1/4 szklanki
6 łyżek jogurtu naturalnego
ok 20 truskawek ( pokrojonych )
garść płatków migdałowych lekko podprażonych na suchej patelni


Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na co najmniej 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie kaszę odcedzamy na sitku a następnie przelewamy ją kilka razy wrzątkiem. Ten zabieg ma na celu wyeliminowania gorzkiego posmaku, jaki często towarzyszy kaszy jaglanej. 
Tak przygotowaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Jeśli mleko wyparuje a kasza nadal będzie twardawa należy dolać trochę mleka i gotować dalej.
Ugotowaną kaszę wraz z awokado, daktylami, mlekiem w proszku, 1/4 szklanki mleka i kakaem umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać więcej mleka.Natomiast jeśli będzie mało słodka można dodać więcej daktyli.
 Masę schładzamy do temperatury lodówkowej.
W pucharku układamy warstwę kaszy jaglanej, na nią 2 łyżki jogurtu naturalnego a następnie truskawki. Układamy trzy takie warstwy. Na wierzchu truskawki posypujemy prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego:-)


Pomysł na kaszę z moimi zmianami pochodzi z Psychodietetyka z czerwienią na ustach

25 komentarzy:

  1. Jak miło, że znów jesteś z nami, Olimpio!:-)
    Deser wygląda niesamowicie. Patrząc na fotki, nigdy bym nie odgadła, że ma w swoim składzie kaszę. Dobrze mieć taki przepis na cos słodkiego do wcinania bez wyrzutów sumienia:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu jestem, jestem:-) dużo ostatnio się u mnie działo i brak czasu spowodował tą chwilową nieobecność. Jestem teraz w kraju na 3 miesiące, pozostawiłam swojego męża na posterunku a sama z córką wyemigrowałam:-). Postaram się chociaż raz w tygodniu zamieścić post:-)

      Usuń
  2. Bardzo zdrowy i zapewne smaczny deser :) Zapisuję do zrobienia, uwielbiam teraz takie przekładańce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ostatnio bardzo dużo eksperymentuję ze zdrową żywnością:-) i takie desery to strzał w 10:-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. no prawdziwy szał:-), dziś powtórka z rozrywki:-)

      Usuń
  4. wygląda niezwykle :) do tego same zdrowe smakołyki ;) nic tylko jeść!! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można jeść każdego dnia:-) i robić różne wariacje owocowe:-)

      Usuń
  5. Zdrowy i pyszny :). Witamy w PL :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za powitanie, bardzo mi miło:-)

      Usuń
  6. Truskawkowe Eldorado.
    Deser pomysłowy, kaszę jaglaną bardzo lubię.
    Bardzo podobny deser już robiłam lecz z kaszką kukurydzianą,
    a konkretnie z polentą.
    Pozdrawiam .Zdjęcia cudne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ja z chęcią użyję kaszy kukurydzianej:-). Dziękuję za miły komentarz:-)

      Usuń
  7. Pyszny pucharek!
    I choć ciągle nie mogę trafić na dobre truskawki,zjadłabym je w takim wydaniu ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:-), moje truskawki dają radę ale nie są tak pyszne jak w UK, o dziwo:-)

      Usuń
  8. Smaczny deserek :) Idealnie podany !

    OdpowiedzUsuń
  9. kaszę jaglaną jem ostatnio dość często, ale z warzywami
    przed wyjazdem wakacyjnym liczę kalorie :) więc to deser idealny dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tak mało kaloryczny, że naprawdę można go jeść bardzo często:-)

      Usuń
  10. Kto by pomyślał, ze w tym deserze takie składniki się skrywają? Bomba!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Olimpio, rewelacyjny przepis, miałabym wielką ochotę go spróbować :) POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością bym Ci go zrobiła, również pozdrawiam:-)

      Usuń
  12. Wygląda bardzo dobrze. Akurat jestem na diecie, a mam ochotę na jakiś pyszny deser. Trzeba więc spróbować :)

    OdpowiedzUsuń