Google+ Pomysłowe Pieczenie: Skórka pomarańczowa smażona w cukrze

niedziela, 22 grudnia 2013

Skórka pomarańczowa smażona w cukrze

musi być na święta:-)



Obok domowej przyprawy korzennej to mój ulubiony składnik do świątecznych ciast. Skórka w masie makowej, w serniku, w pierniku a  czasami nachodzi mnie ochota na samą skórkę, wtedy tak zwyczajnie wyjadam ją ze słoika, kawałeczek po kawałeczku:-). Zapach jaki roznosi się w domu gdy ją przygotowuję jest zniewalający, wiec jeśli jeszcze nie czujecie świąt to smażenie skórki jest dobrym sposobem na rozkręcenie klimatów świątecznych.
Jeszcze kilka lat temu używałam kupnej skórki kandyzowanej, ale gdy pewnego dnia ktoś podarował mi 10 kg pomarańczy to postanowiłam wreszcie zobaczyć czy taka domowa dużo różni się od kupnej. Nie muszę pisać, że moim zachwytom nie było końca. Domowa skórka jest cudna, aromatyczna, intensywnie pomarańczowa, esencjonalna, uzależniająca. Jeśli i Ty chcesz się uzależnić koniecznie usmaż sobie skórkę pomarańczową:-)




Składniki:

4 duże pomarańcze

szklanka cukru

Pomarańcze myjemy i szorujemy skórkę, następnie należy ją sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożykiem obieramy pomarańcze ze skórki. Następnie każdy kawałek skórki czyścimy z albedo ( biała część ), oczyszczamy najdokładniej jak się da gdyż to właśnie ta biała część nadaje skórce goryczki. Oczyszczoną skórkę kroimy w paski a następnie w kostkę. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Smażymy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a następnie na małym ogniu ok 20 mieszać od czasu do czasu by skórką się nie przypaliła, jeśli zacznie przywierać do garnka można dodać kilka łyżek wody.

Pozostawiamy do ostygnięcia i  przechowujemy w słoiku w lodówce:-)

11 komentarzy:

  1. Wierze na slowo, ze ta skorka jest o niebo lepsza od kupnej. Ja na razie uzywam kupnej, ale moze za rok pokusze sie o zrobienie domowej. Dopiero za rok bo teraz nie mialabym do czego jej wykorzystac :)

    Sciskam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale masz duży zapas :) podziel się, a następnym razem ja zrobię i się odwdzięczę :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam skórkę pomarańczową w wypiekach:) I jak będe mieć zapas pomarańczy to na pewno sobie zrobię taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dostałam słoiczek od cioci i napiekłam z dziećmi mnóstwo pierniczków / Lebkuchen / , ale przedświątecznie już tego nie zdążę opublikować :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olimpio, chcialam Ci zyczyc spokojnych, radosnych i cieplych Swiat Bozego Narodzenia. Niech beda takie, jakie sobie wymarzysz...

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku zrobiłam w plastrach pomarańczę kandyzowaną, ale nie zastosowałam do wypieków, innym razem pewnie się przyda do dekoracji.
    Radosnych Świąt, Olimpio.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam. Moja Babcia zawsze robiła domową, więc kupnej nigdy nie jadłam nawet... Ale tak sobie myślę, że wcale by mi nie smakowała... ;)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !

    Pozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowych , radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia !

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś wróciłam do Twojego przepisu... choć święta nie te ;) Wielkanocna baba będzie piękna dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super, a wiesz że ja też robię skórkę w Wielkanoc:-) więc jak dla mnie każde święta są dobrą porą na jej przygotowanie:-)

      Usuń