Google+ Pomysłowe Pieczenie: Truskawkowe ciasto ucierane

poniedziałek, 13 maja 2013

Truskawkowe ciasto ucierane

Proste, szybkie, pyszne!


Dodam, że jedno z moich ulubionych ciast ucieranych obok tego klik 
Sezon truskawkowy uważam za otwarty bo w końcu można kupić truskawki lokalne w przyzwoitej cenie. A skoro sezon otwarty, więc co innego mogło się pojawić na blogu jak nie ciasto truskawkowe. Takich ciast można w sieci znaleźć tysiące ale to według mnie jest jednym z pyszniejszych. Pulchne, maślane, waniliowe, nie za słodkie z kwaskowatymi truskawkami obsypanymi cukrem pudrem. Do tego szklanka koktajlu owocowego i podwieczorek gotowy. 
Serdecznie zapraszam na moje wiosenne ciasto truskawkowe:-) 




Składniki:

100 g miękkiego masła

100 g cukru

2 małe jajka

1/2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej 

1/2 szklanki naturalnego gęstego jogurtu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g truskawek 

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą  masę. Masa powinna być praktycznie biała. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy i dalej ucierać aż połączą się z masą.
Pozostałe suche składniki przesiać.
Do masy maślano - jajecznej dodać w 3 turach jogurt i suche składniki, mieszając tylko do połączenia składników. Gotowa masa ciastowa będzie gęsta.
Tortownicę o średnicy 20cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia ( dno i boki ). Masę ciastową przenieść do tortownicy i wyrównać. Na wierzch poukładać truskawki, jedną obok drugiej. 
Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć folią by wierzch za mocno się nie spiekł. Ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek wyjdzie czysty, to ciasto jest upieczone.
Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!







50 komentarzy:

  1. Olimpio,
    czym mogę zasłużyć na kawałek tego boskiego ciasta?
    Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu częstuj się kochana:-). Szkoda, że tylko wirtualnie:-)

      Usuń
  2. Zazdroszczę Ci troszkę sezonu truskawkowego, u nas jeszcze chwilę trzeba poczekac na dobre owoce. Przepis chętnie wypróbuję, tym bardziej, że zdjęcia są hipnotyzujące! :) buźka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anno. 3 tygodnie i sezon wszędzie będzie na truskaweczki. Te moje jeszcze nie są takie słodkie jakbym chciała ale przynajmniej nie z Hiszpanii tylko z za rogu:-)
      Ściskam:-)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie. U nas nie ma jeszcze truskawek;-( Tzn. nie mówię o eksportowych;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pysznie wygląda, a ja bardzo lubię ciasta ucierane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to według mnie jest jednym z najlepszych ucieranych:-), polecam:-)

      Usuń
  5. Proste, niezawodne ciasto :)
    Marzę już o krajowych truskawkach, ich zapachu i smaku. Nie mogę się doczekać swojego pierwszego truskawkowego ciasta w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, takie ciacha to klasyka:-)

      Usuń
  6. Ach, te truskawki wyglądają jak kwiatuszki! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, podoba mi się Twoje porównanie:-)

      Usuń
  7. Pyszności, nie mogę się doczekać kiedy upiekę!
    mam swój ulubiony przepis, ale Twoje ciasto wygląda tak zachęcająco, że zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba i mam nadzieję, że będziesz zadowolona:-)

      Usuń
  8. Taki pyszny podwieczorek to ja rozumiem! Cudowne ciasto.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i również pozdrawiam:-)

      Usuń
  9. Cale wieki juz nie jadlam takiego ciasta a bardzo lubie :) Oproszone duuuuuza iloscia cukru pudru :) Czekam z utesknieniem na tutejsze truskawki bo te zagraniczne nie smakuja najlepiej a moj Maly dostal od nich uczulenia...

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co eksperymentować z przyjezdnymi truskawkami, ja też czekałam na lokalne. Jak już będziesz miała dostęp to koniecznie wypróbuj to ciacho, nie będziesz żałowała:-)

      Usuń
  10. Proszę przyślij do mnie kurierem!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Esterko jeszcze chwilkę wytrzymaj niebawem będę w Polsce to Wam upiekę:-)

      Usuń
  11. Az poczułem ten smak w ustach ummm - ciasto fantastyczne. Dawno go nie robiłem ale teraz nadrobię zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaległości koniecznie trzeba nadrobić:-), ciasto jest tego warte:-)

      Usuń
  12. Olimpio, ciacho wygląda bajecznie!!! Uwielbiam właśnie takie - proste, szybkie i absolutnie pyszne, bo z truskawkami!!! :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Najprostsze i najlepsze!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie jest i do tego znika w mgnieniu oka:-)

      Usuń
  14. Uwielbiam takie ciasta! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:-), że trafiłam w Twój gust:-)

      Usuń
  15. Po kilku dniach brania silnego antybiotyku nie mam ochoty na jedzenia. Jednak do ciepłej herbaty schrupałabym kawałek tego ciasta. Mam nadzieję, że już nie tęsknisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze i czujesz się już lepiej. Wracaj do zdrowia, a kawałek ciach dla Ciebie zawsze się u mnie znajdzie.
      Nadal tęsknię, ale jeszcze tylko kilka dni i już nie będę tęsknić:-), mąż jest w drodze powrotnej:-)

      Usuń
  16. pyszne! zapisałam do wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ kruchutkie i pulchne Ci wyszło ;) Przepysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis prawie identyczny jak u mojej mamy, to taka klasyka u mnie w domu.
    Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też chcę ciasto z truskawkami!
    Nie ma ich u nas jeszcze, polskich znaczy się nie ma;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już za chwileczkę już za momencik i będą polskie:-), i wtedy będzie ciasto:-). Warto poczekać na krajowe truskawki by to pierwsze ciasto było najlepsze:-)

      Usuń
  20. Olimpia cudne zdjęcia:) !!
    ciasto mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Odrobina zamieszania i wspaniałe ciacho gotowe :)
    Olimpio , robiłaś to ciasto z dodatkiem innych owoców ? ... pytam czy mogę ten przepis traktować jako taką uniwersalną bazę do owocowych , szybkich wypieków ... tak mnie jakoś na owocowe ciacho naszło :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu to taka baza pod ciasta owocowe:-), robiłam również z rabarbarem, śliwkami, malinami i wiśniami:-), każde było pyszniutkie:-)

      Usuń
  22. Ja wciąż czekam krajowe truskawki, tymczasem sycę oczy takimi wspaniałymi wypiekami jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Biorę i nie pytam o pozwolenia :)) Cudowne ciacho, gdy tylko sie pojawia krajowe truskawy wrócę tu po przepis. Uściski!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Olimpia, ale ciacho! Szkoda, że tu truskawki nie sa takie pyszne jak w Polsce... ale jak znajdę takie smakowe, to ciasto będzie moje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe! Aż ślinka cieknie na sam widok... truskawki, jak dobrze, że już są :)

    OdpowiedzUsuń
  26. o jakie śliczne i apetyczne, aż nastroiło mnie poztytywnie na ten tydzień, a już zapowiadał się źle :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda genialnie :) Na pewno robiąc kolejne ciasto ucierane, skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  28. truskawki już się skończyły ale w zamian mam jeszcze maliny :)

    OdpowiedzUsuń