Google+ Pomysłowe Pieczenie: Rozmarynowe kruche trójkąty

środa, 5 lutego 2014

Rozmarynowe kruche trójkąty

na smalcu roślinnym:-)


Kruche i aromatyczne trójkąty, idealne jako przekąska lub poczęstunek dla gości. Odkąd pamiętam zawsze robiłam je na maśle ale gdy po raz pierwszy spróbowałam smalcu Smakowita Pajda firmy ZT Kruszwica S.A. postanowiłam , że tym razem zrezygnuję z masła. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swym niebanalnym smakiem a dzięki dodatkowi ziół ogrodowych nadała wypiekowi dodatkowego aromatu. Zwieńczeniem wypieku jest rozmaryn, który sprawił, że kruche trójkąty mogą uzależnić :-) a ich smak sprawi, że zaskoczycie nimi niejedną osobę:-). Dodatkowo bardzo długo zachowują świeżość :-)
Serdecznie polecam!


Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm:

200 g mąki pszennej

120 g smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi

25 g cukru

1 łyżka miodu

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

3 łyżeczki zimnej wody

dodatkowo kilka gałązek rozmarynu do dekoracji

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Przesypujemy do malaksera, dodajemy cukier miód, smalec i rozmaryn. Zaczynamy miksować, gdy powstaną okruchy wielkości groszku dodajemy wodę, łyżeczka po łyżeczce aż ciasto zbije się w kulę. 
Formę do tarty smarujemy masłem a następnie przekładamy ciasto, którym wylepiamy dno formy. Wyrównujemy a następnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, na koniec dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy na złoty kolor ok 18 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto kroimy na trójkąty i pozostawiamy do ostygnięcia.







Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej zorganizowanej przez Majanę pod Hasłem  "Smakowita Pajda to kulinarna frajda" , sponsorem zabawy są ZT Kruszwica S.A. producent Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda


19 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący przepis i piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, dziękuję za dołączenie do konkursu. Smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano dziękuję ślicznie i cała przyjemność po mojej stronie:-)

      Usuń
  3. Po prostu cudowne - i zdjęcia i trójkąty rozmarynowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do produktu wymienionej firmy, to nie moge zabrac głosu, bo go nie znam. Jednocześnie mam duuuuże doświadczenie z rozmarynem, więc w ciemno mogę powiedzieć, że jest bosko :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zgadzam się z Tobą w 100% i wiesz co zapach jaki rozchodził się podczas pieczenia był przecudny:-) i choć cytryny nie dodałam to pachniało cytrynowo:-)

      Usuń
  5. Doskonała propozycja! Mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała przekąska!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na wypadek niespodziewanych gości:)
    Nie wiem tylko, czy dałabym się namówić na zamianę masła na smakowitą pajdę;)
    Masełko jest u mnie zawsze na pierwszym miejscu!

    A ta historia z poprzedniego posta...NIESAMOWITA!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna jest ta tarta. Kolejny Twój przepis wędruje na moją listę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olimpio zdjęcia są tak piękne że nie wiem czy bym jadła czy tylko patrzyła :) choć jestem pewna że smakują tak samo dobrze jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wyglądają te chrupaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. doborowe towarzystwo bierze udział w konkursie:)
    powodzenia! przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratulujemy wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne zdjęcia! Gratuluję wygranej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zobaczyłam, że jesteś wśród nagrodzonych w tym konkursie
    Olimpio, gratuluje ! To naprawdę przepiękne zdjęcia, a i sam przepis na nagrodę zasługuje.

    OdpowiedzUsuń